Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Turistická sezona v Plzeňském kraji je lepší než loni, stejná jako před covidem

Letní turistická sezona v Plzeňském kraji byla o něco lepší než loňská a už dosáhla úrovně před koronavirovou pandemií. Potvrdila se tak data Českého statistického úřadu, který počátek srpna zveřejnil počty ubytovaných hostů v regionu ve druhém letošním čtvrtletí. Lidé navíc už nešetřili tolik jako v minulých dvou letech. Shodli se na tom provozovatelé rekreačních a turistických zařízení a památek v regionu.

Chladné Plzeňské historické podzemí dosáhlo rekordu v návštěvnosti. "Srpen byl vůbec nejsilnějším měsícem za celou historii a stejně tak návštěvnost za prvních osm letošních měsíců překonala i nejsilnější předcovidové roky," uvedla Pavla Mášková, manažerka návštěvnických služeb Plzeňského Prazdroje, které městské podzemí spravuje.

Také plzeňský pivovar zaznamenal zvýšený zájem návštěvníků. "Za červenec a srpen je to osmiprocentní meziroční nárůst, stejně jako za prvních osm měsíců, kdy areál navštívilo přes 370 tisíc turistů," řekla Mášková. Největší zájem je tradičně o trasu Pilsner Urquell, řada návštěvníků přijíždí i díky ocenění za nejlepší pivovarskou návštěvnickou trasu v Evropě za rok 2024, kterou Prazdroj získal v mezinárodní soutěži World Travel Awards. Letos do pivovaru přijíždí více cizinců než Čechů, poměr je 65:35. "Vypadá to, že už došlo k ozdravení cestovního ruchu po covidu a navrátili jsme se k trendům před rokem 2020," řekla. Z ciziny jezdí nejvíce Němci, pak turisté z Jižní Koreje, Tchajwanci a Američané.

Patnáctiprocentní nárůst je také na prohlídkách výroby šumivých vín v Bohemia Sektu Starý Plzenec, což znamená o tisíce návštěvníků více.

Regionální mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová prázdninovou návštěvnost státních památek nesdělila. Úřad ji zveřejní za celou ČR začátkem září. Na šumavském hradě Kašperk, který patří městu Kašperské Hory, mají o letošních prázdninách mírně vyšší návštěvnost než loni. "Lidé chodí, jsme spokojeni," řekl kastelán Václav Kůs. Loni v červenci přišlo na nejvýše položený královský hrad v Česku 12 567 návštěvníků, letos téměř 13 tisíc. V srpnu 2023 vystoupalo k hradu přes 11 800 lidí, letos do čtvrtka více než 12 tisíc.

Na přírodní koupaliště v Rokycanech, druhé největší v ČR, chodí v horkých dnech 1500 až 2000 lidí denně. "Návštěvnost je vyšší než loni, kdy přišlo téměř 46.000 návštěvníků," uvedla mluvčí města Adriana Koláčková.

Nepatrně vyšší prázdninovou návštěvnost odhaduje také plzeňská zoo. "Zatím máme uzavřená čísla za červenec. U nás platí, že velmi záleží na počasí. Pokud je velké vedro, lidé chodí méně. Za příhodného počasí přijde v létě až 3000 lidí denně," řekl mluvčí Martin Vobruba.

Zájem o návštěvnická a informační centra Národního parku Šumava je letos v létě podobný jako loni. K výběhu s vlky v Srní přišlo letos víc lidí, v červenci 70 tisíc, řekl mluvčí parku Jan Dvořák. Vyprodané byly všechny autobusové výlety pro lidi s omezenou pohyblivostí a výpravy do divočiny s průvodcem. V terénu je podle strážců o něco méně turistů a cykloturistů než loni. "Stále více se potvrzuje, že se rozhodují o cestě na Šumavu na poslední chvíli a podle aktuálního počasí, rozhodně se zkracují pobyty, prim hrají jedno- až třídenní," uvedl Dvořák.

Podle Heleny Mařanové, mluvčí organizace Plzeň-TURISMUS, jsou plzeňské hotely spokojené hlavně s jarní sezonou, která byla srovnatelná nebo lepši než loni. "I na podzim to zatím podle rezervací vypadá dobře," uvedla. Turisté začínají kromě klasických taháků objevovat také místa v nejbližším okolí Plzně, třeba kaolinový důl v Nevřeni. "Poprvé od covidu se obrátil poměr zahraničních a tuzemských návštěvníků. Počet Čechů zůstává stejný, v létě jezdí hodně rodiny s dětmi. Ale roste počet cizinců, kteří mírně převažují," uvedla Mařanová. Mění se i skladba cizinců, kromě Němců a Slováků jsou to hlavně turisté z jižní Evropy, USA. "Do města se vracejí i asijské skupinky," dodala.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NPÚ

Štítky ČR, památky, turistika, Plzeňský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistická sezona v Plzeňském kraji je lepší než loni, stejná jako před covidem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.