Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Zchátralý obří areál bývalé Královcovy továrny na tkanice a stuhy koupí město Domažlice. Má totiž velký potenciál

Dlouhodobě chátrající areál bývalé Královcovy továrny na výrobu tkanic a stuh koupí město Domažlice. Jde o rozsáhlý objekt poblíž centra ve Vodní ulici pod radnicí. Je to největší ucelený pozemek s budovou v historické památkové rezervaci s potenciálem do budoucna.

Jiří Královec zavedl ve městě domácí výrobu tkanic v roce 1848, továrna je z roku 1884. Po znárodnění tam byl sklad oděvů, 30 let je opuštěná. „S vlastníkem, který žije v zahraničí, jsme se domluvili, že objekt prodá za 11 milionů korun. Na červnovém zastupitelstvu jsme se dohodli, že továrnu koupíme. Bylo přijato usnesení, že se mají dojednat podmínky kupní smlouvy, které budou předloženy 28. srpna na dalším jednání zastupitelů," uvedl domažlický starosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). Pro koupi je podle něj většina členů zastupitelstva.

Továrna, která byla mezi válkami největším výrobcem tkanic, šňůr, prýmek, stuh a pentlí v Čechách, by mohla sloužit třeba jako parkovací dům v zadním traktu a velký kulturní sál v předním. „Může sloužit i na něco jiného, ale nikdy už takový pozemek v centru města nebude k mání. To je nejdůležitější," řekl Antoš. Podle něj nevadí, pokud bude areál několik let čekat na přestavbu a využití. Hlavně, když s ním město bude moci nakládat, dodal. K využití vyhlásí architektonickou soutěž.

„Je to stejná výzva jako Domažlický pivovar. Ze začátku také nikdo nevěděl, co s ním. Existovala spousta nápadů, i velmi nereálných. A nakonec je z toho velmi povedená stavba (kulturního a informačního centra, minipivovaru a restaurace), která vyhrála různé architektonické soutěže," uvedl Antoš.

Domažlický rodák, sociolog Petr Witz z Univerzity Karlovy, teď se studenty analyzuje život v pohraničním regionu. „Součástí projektu budou také potřeby mladých lidí, a to i ve vztahu k bývalé Královcově továrně, tedy, co by si tam představovali mladí, kteří nám většinou po dostudování z regionu odejdou," řekl starosta. Výstupy projektu město využije.

Současný stav objektu se železobetonovým skeletem a vysokými stropy není podle starosty dobrý, ale ne katastrofální. Hlavní zhruba čtyřpodlažní objekt, jehož čelo míří do Vodní ulice, by se podle Antoše mohl zrekonstruovat, ale bude záležet na stanovisku památkářů a statiků. „Ozývají se nezávislé názory, že by bylo vhodné objekt snížit na výšku okolní řadové zástavby," uvedl. Vzadu je velký dvůr s obslužnými budovami kotelnou či skladem. „Pokud by zmizely, tak se otevírá poměrně velká plocha za továrnou," dodal.

V Královcově továrně bylo mezi válkami na 4000 metrech čtverečních 100 stužkových a 80 pletacích stavů. Vyráběly veškeré stužkové a tkanicové zboží od krojových pentlí po knoty. Po roce 1989 byl areál vrácen původnímu majiteli, který se o něj nestará.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK, Miroslav Chaloupka

Štítky Královcova továrna, zchátralá továrna, parkovací dům, kulturní sál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zchátralý obří areál bývalé Královcovy továrny na tkanice a stuhy koupí město Domažlice. Má totiž velký potenciál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.