Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Rekreační rybník Babylon u hranic se SRN obnovil lodě a šlapadla, vstup je zdarma

Desetihektarové přírodní koupaliště Babylon, nejznámější rekreační rybník v Plzeňském kraji, je připravený na sezonu. Po 12 letech obnovil provoz lodiček a šlapadel. Podobně jako loni nebude město Domažlice, které je vlastníkem a provozovatelem areálu, vybírat vstupné. Rybník u hranic, kde se za sezonu rekreuje až 100 tisíc, je propojený s velkým autokempem za silnicí, který letos obec Babylon začala modernizovat. Město protáhlo dozadu pláž a dřevěné molo, půjčovat se bude po šesti lodičkách a šlapadlech, řekl místostarosta Domažlic Jan Benc (ANO).

"Jako loni nebudeme vybírat vstupné. Šlapadla a loďky tady chyběly," řekl Benc. Podle Dalibora Kubů, jednatele Správy sportovních zařízení města Domažlice, činily letošní investice do areálu asi 2,5 milionu Kč. "V tom je také oprava celé střechy objektu s retro kabinkami," uvedl. Téměř 220 prvorepublikových dřevěných kabinek je tam od založení rybníka v roce 1925.

"Babylonské koupaliště je připraveno na sezonu, je upravená pláž, je tady občerstvení. Je otevřeno od 15. května (od 09:00 do 19:00, o prázdninách do 20:00), ale počasí nám zatím moc nepřálo," řekl starosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). Podle Kubů byla poslední tři roky kvalita vody velmi dobrá, vzorky tam pravidelně odebírají hygienici.

Půjčovny zahájí provoz v nejbližších dnech. "Loďka stojí stovku na hodinu a šlapadlo 150 korun, chtěli jsme být nízko," řekl Kubů. Na koupališti není plavčík, jen obsluha půjčovny. Na rozlehlé travnaté pláži jsou hřiště na tenis, beach volejbal a pingpongové stoly.

Kemp pro stovky lidí

Naproti koupališti přes silnici je velký Autokemp Babylon pro stovky lidí, vlastněný stejnojmennou obci. "Ti, co tu v chatičkách, karavanech a stanech tráví léto, tak koupání hodně využívají. Rybník je také napojený cyklostezkou na bavorskou i českou stranu do Domažlic, odkud sem jezdí hodně patriotů," uvedl Antoš. Podle Kubů dává město do areálu koupaliště minimálně milion korun ročně. Na parkovišti pro až 200 vozů je automat a tyto peníze pokryjí výdaje na sečení trávy a vývoz odpadu, řekl starosta.

Koupaliště je otevřené až do října. "Vstup zdarma je dobrý krok," uvedl starosta Babylonu Pavel Bambásek (Pro Babylon). Obec začíná budovat nové sociální zázemí za několik milionů korun. "Od července budeme mít jako první v ČR myčku kazet do chemických toalet za půl milionu. Hodí tam peníze a za pět minut vytáhnou navoněnou kazetu do karavanu, jichž teď hodně přibývá," řekl. Obec má projekt kompletní modernizace retro autokempu, ale náklady převyšují 100 milionů Kč. "Nejsou na to dotace, musíme to dělat po etapách," uvedl. Obec, která sousedí s vodní plochou, podle Kubů hodně investuje do zvelebování veřejných ploch, hřišť a budov včetně kempu.

Podle Simony Schlägelové, jednatelky obecní firmy Autokemp Babylon, je tam 115 lůžek v chatkách a dvě velké plochy na karavany a stany. "Kapacita byla loni využita tak na 50 procent, což je dobré," uvedla. Kemp nezdražoval - lepší chatky, vybavené novým nábytkem a zařízením, stojí na noc 950 Kč (tři lůžka) až 1200 Kč (čtyři). Karavanisté platí 130 Kč na osobu a 150 korun za vůz. "Třetinu návštěvníků tvoří cizinci, hodně Němci, ale máme tu i Holanďany, Švýcary, loni Američany," dodala Schlägelová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Domažlice

Štítky ČR, Německo, rekreace, správa, Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekreační rybník Babylon u hranic se SRN obnovil lodě a šlapadla, vstup je zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.