Počasí dnes27 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Všichni zastupitelé Plzeňského kraje odmítli průzkum možné těžby zlata na Šumavě u Kašperských Hor

Všichni zastupitelé Plzeňského kraje odmítli průzkum zlatonosných ložisek v Kašperských Horách, o něž mají aktuální zájem tři těžařské firmy. Schválili usnesení, které nesouhlasí s průzkumnými územími ani s případnou těžbou v žádné ze šumavských lokalit. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nedávno průzkum odmítlo, ale dvě ze tří firem se odvolaly a podaly rozklad. Kraj jednoznačně říká, že se na Šumavě zlato těžit nebude.

"Je s podivem, že jednou za čas se vždycky objeví úvahy o tom, že by se mohla obecně obnovit těžba zlata na Šumavě. Považoval jsem za velmi důležité, aby zastupitelstvo dnes jednoznačně deklarovalo, že s něčím takovým nesouhlasíme. Pro nás je Šumava přírodní klenot, hlavní turistické místo kraje a zásobárna vody, které si nesmírně vážíme," uvedl náměstek hejtmana a poslanec Josef Bernard (STAN).

Stanovisko nyní náměstek hejtmana oznámí ministrovi životního prostředí Petru Hladíkovi (KDU-ČSL). "Myslím si, že v rozporu nebudeme, protože i ministerstvo (MŽP) zamítlo v prvotní fázi tento záměr. Budu pana ministra podporovat v zastupitelstvu kraje i ve Sněmovně," uvedl.

Bernard potvrdil, že dvě ze tří neúspěšných firem podaly k MŽP rozklad. "Budou to zkoušet samozřejmě dál, ony si nás i obcházejí. Ale my tuto těžbu nepřipustíme," uvedl. Podle něj nebude kraj ani jeho obce rozlišovat, zda jde o žádost státní firmy Diamo nebo nadnárodního koncernu nebo kohokoli jiného. Řada zájmových lokalit se prolíná a jsou velmi komplikovaně vymezované. "Pro nás obecně je nejlepším stanoviskem: Na Šumavě jako takové těžba zlata nebude," dodal.

"Za negativní stanovisko kraje velmi děkují město Kašperské Hory, obce Nezdice i město Rabí, kde se zkouší těžit deponovaná hornina ze štoly Naděje (z dřívější průzkumné těžby zlata ve štole Naděje v Kašperských Horách)," řekl krajský zastupitel Pavel Javorský (ANO) z nedaleké Sušice. Všechny vydaly negativní stanoviska.

Podle Javorského usnesení zevrubněji vymezilo aktuální zájmové území průzkumu a těžby o přírodní park Kašperská vrchovina, kde firmy chtějí zkoumat dvě lokality a další dvě jsou v CHKO Šumava u Kašperských Hor. "Kraj nesouhlasí s průzkumem, ani s těžbou v žádné z lokalit, ale Západočeská geologická a Diamo podaly rozklad u MŽP. Napadají jeho rozhodnutí a chtějí těžit a chtějí povolení," uvedl. Dále se podle Javorského snaží předvést jejich údajně ekologickou těžbu v bývalém lomu u Rabí, jehož zastupitelstvo jednohlasně odmítlo, aby se tato hornina ze štoly Naděje po desítkách let deponování znovu těžila.

"Náměstek Bernard dostal od zastupitelstva jasný mandát a může jednat za kraj a obce na ministerstvu životního prostředí," řekl Javorský. Zastupitelé dnešním usnesením reagovali na podněty velkého počtu občanů a sympatizantů Šumavy i zastupitelů kraje. "V Kašperských Horách je jasný odpor. Zastupitelstvo průzkum i těžbu odmítlo, aktivuje se spolek Šumava nad zlato (založený občany před 30 lety), který rozkrývá vlastnické struktury firem (které o průzkum požádaly), což teď zveřejní v Kašperskohorském zpravodaji," řekl.

Podle starosty Kašperských Hor Jana Voldřicha (Kašperky pro Život) byly na MŽP podány čtyři žádosti o povolení průzkumu možné těžby zlata a wolframu. Pro území jižně od města žádaly firmy GEOMIN s.r.o., Západočeská geologická s.r.o. a Diamo. Západočeská geologická usiluje ještě o lokalitu Ždánov, severně od Kašperských Hor, kde je účastníkem i obec Nezdice. MŽP ani jedné žádosti nevyhovělo, Západočeská geologická a Diamo se odvolaly a rozhodne rozkladová komise MŽP.

Území v okolí Kašperských Hor a Nezdic je poddolované už od středověku. Průzkumné práce tam v letech 1982 až 1992 prováděla Geoindustria a od 1994 do 1996 TVX Bohemia důlní, za níž stáli kanadští těžaři. Později o průzkum usilovaly české firmy Potamon GTS a.s. a Gabreta Gold s.r.o., tehdejší starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová v roce 2014 řekla, že za nimi také stály zahraniční firmy. MŽP jejich žádosti o průzkum ložisek zlata a wolframu zamítlo. Proti průzkumu a těžbě vystupuje 30 let občanské sdružení Šumava nad zlato.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vladimír Slavik, wikimedia.org

Štítky těžba zlata, průzkum těžby zlata, Štola Naděje, Kašperské Hory, ložiska zlata, ministerstvo životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všichni zastupitelé Plzeňského kraje odmítli průzkum možné těžby zlata na Šumavě u Kašperských Hor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.