Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na zámku Kozel už zpoplatnili za 60 Kč vstup do parku. Lidem z okolí se novinka moc nezamlouvá

Vstupné do rozlehlého zámeckého parku začali letos poprvé od dubna vybírat na klasicistním státním loveckém zámku Kozel na jižním Plzeňsku. Park ročně navštíví statisíce lidí, péče o něj přijde na miliony korun. Roční permanentka s neomezeným počtem vstupů přijde na 200 korun, jednorázové vstupné stojí 60 korun. Zpoplatnění parku částečně kompenzuje to, že Kozel letos na rozdíl od jiných památek zlevnil vstupné, a to ze 180 na 160 korun.

„Naší snahou je údržbu neustále zdokonalovat a zlepšovat, což přináší zvýšené finanční náklady. Pokud chceme kvalitu údržby zachovat, nic jiného nám nezbývá. Roční údržba stojí několik milionů korun - jedná se například o 2500 litrů pohonných hmot, 6,5 tuny odpadu, který ročně zlikvidujeme po návštěvnících, intenzivně na tom pracuje šest našich zahradníků, ale i další členové našeho týmu a musíme využívat i služeb externích dodavatelů," vyjmenoval kastelán Jan Polívka.

Například loni podle něj musela správa parku zaplatit za ošetření několika stromů, náklady na ošetření jednoho stromu stromolezci se přitom podle Polívky mohou vyšplhat i na 50 000 až 60 000 korun. „Platíme za postřiky rododendronů, což je náš páteřní keř a návštěvníci za nimi jezdí. V loňském roce jsme bojovali se vzácnou houbovou chorobou, ty postřiky nás stály několik desítek tisíc korun a letos je musíme zopakovat,“ řekl kastelán.

Za vstup do zámeckého se bude platit v době od dubna do října. Vstupné lze uhradit v hotovosti, kartou či prostřednictvím QR kódu u vstupů do areálu, v centrální pokladně nebo v kanceláři zámku. Novinka se příliš nezamlouvá zejména místním občanům z okolních obcí, kteří do parku chodili na procházky a vstup by chtěli mít i nadále zdarma. Za průchod parkem musí zaplatit i ten, kdo půjde na prohlídku zámku. Ta se totiž platí zvlášť a pokladna se nachází u zámku uvnitř areálu.

U vstupu do parku ale nebudou turnikety, pouze platební terminály, kde si návštěvníci zakoupí vstupenku. Kontrolu vstupenek pak bude v parku namátkově provádět zaměstnanec zámku. V zahraničí je to už běžná praxe. Teprve čas ukáže, jak se s novinkou popasují čeští návštěvníci. Lze předpokládat, že mnozí si s nákupem vstupenky pro návštěvu parku hlavu lámat nebudou.

Park na Kozlu uchvátí svojí pestrostí 

Zámecký park u Kozlu vznikal od druhé poloviny 19. století ve výrazně výškově členité krajině, čehož jeho autor František Xaver Franz využil k plastické modelaci prostoru a vytvoření četných průhledů parkem a do okolní krajiny v několika výškových úrovních. Jsou zde kaskádovitá jezírka, březové mostky a altány.

„My spravujeme 35 hektarů ploch, které jsou intenzivně obhospodařované. Je tam několik stovek druhů dřevin nejen našich, ale i cizokrajných. To nás řadí mezi parky, které mají nejširší fond, ať už se jedná o jehličnaté, nebo listnaté stromy," vysvětlil Polívka. Vzácností parku je například víc než 150 let starý a téměř 30 metrů vysoký strom liliovník tulipánokvětý před jízdárnou. Obvod kmene je přes tři metry a žlutooranžovými květy, připomínajícími tulipány, bohatě kvete v červnu.

Zámek Kozel v loňské hlavní návštěvnické sezoně navštívilo 22 085 lidí, z toho tři pětiny šly na prohlídky zámku a dvě pětiny na některou z velkých výstav v jízdárně. Návštěvnost parku ale byla před zpoplatněním desetinásobně až dvacetinásobně vyšší. „Návštěvníky parku jsme dosud nijak nesčítali, pomocí sociologických metod máme několik odhadů. Počítáme s roční návštěvností parku mezi 250 000 až 500 000 návštěvníky," dodal kastelán.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Chaloupka, ČTK, Lesní zámek Kozel

Štítky zámek Kozel, zámecký park, vstupné do parku, zpoplatněný vstup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku Kozel už zpoplatnili za 60 Kč vstup do parku. Lidem z okolí se novinka moc nezamlouvá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.