Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kvůli totální oblevě ukončily provoz i poslední dva šumavské lyžařské areály na území Plzeňského kraje

V důsledku silné oblevy, deště a teplého počasí se před víkendem definitivně zastavil provoz i ve dvou posledních zimních areálech v Plzeňském kraji, kde se ještě dalo lyžovat. Už se nelyžuje na sjezdovce Alpalouka v Železné Rudě a provoz ukončila také sjezdovka v Kašperských Horách. Všechny svahy jsou aktuálně téměř holé, jen se zbytky sněhu.  

Dva poslední šumavské areály v Plzeňském kraji vydržely v provozu minimálně o týden déle než ostatní zimní střediska v regionu. Nedá se jet ani na běžky, stopy se už několik týdnů nedají upravovat. Poslední zbytky mokrého sněhu jsou ještě na Poledníku nebo na Březníku, nižší polohy západočeské Šumavy jsou už zcela beze sněhu.

Lyžovat se stále ještě dá v sousedním Německu na Velkém Javoru, který leží těsně za hranicí. Pro běžkaře je ještě v provozu německý běžkařský areál Bretterschachten, jenž se nachází nedaleko od Javoru rovněž v blízkosti státní hranice. Turisté v Železné Rudě, kteří přijeli na jarní prázdniny, tak chodí spíše na pěší túry, pokud to počasí dovolí a zrovna neprší, informovala Iva Juhová z železnorudského infocentra.

„Vydrželi jsme lyžovat skoro o týden déle než ostatní areály v okolí. Měli jsme vyrobený technický sníh, se kterým jsme hospodařili, ale přes velkou snahu nám s nočním deštěm uplaval," řekl provozovatel Alpalouky Václav Nový. Dosud se lyžovalo na části svahu. Jezdily ale především lyžařské kurzy. „Byla to trochu křeč, ale pořád se dalo bezpečně lyžovat, teď už by to bezpečné nebylo. I když teď mají jarní prázdniny plzeňské děti, na návštěvnosti se to u nás neprojevilo. Přišlo doslova pár rodin, spočítal bych je na prstech jedné ruky," dodal.

Vzhledem k tomu, že předpověď počasí do konce února neslibuje sněžení ani výrazné ochlazení, kdy by bylo možné vyrábět technický sníh, už moc šancí provozovatel areálu na obnovení provozu nevidí. „Uvidíme, jak to bude v březnu, ale přemýšlíme o tom, jestli by se to vůbec ještě ekonomicky vyplatilo při nákladech za elektřinu," dodal.

Pokračování sezony zatím nekomentuje ani největší areál v kraji Ski&Bike Špičák. „Kvůli nepřízni počasí, teplu a dešti jsme přerušili provoz již minulý víkend 17. února, do tehdy se lyžovalo stejně na jediné otevřené sjezdovce, Spodní Šanci. Jestli se vleky a lanovka znovu rozjedou do konce března, bude záležet na případném návratu zimy," řekl mluvčí areálu Karel Samec.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski&Bike Špičák

Štítky lyže, sníh, hory, stav sněhu, sjezdovky, lyžování na Šumavě, Alpalouka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli totální oblevě ukončily provoz i poslední dva šumavské lyžařské areály na území Plzeňského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.