Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Část kulturní památky smí zbourat developer Třešňák. Od exprezidenta Zemana dostal dříve medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury

Developer Jaroslav Třešňák, vyznamenaný dříve exprezidentem Zemanem, smí zbourat část kulturní památky v Tachově. Ministerstvo kultury tento měsíc vyhovělo jeho žádosti a vyřadilo bývalou kuchyni a jídelnu ze seznamu památek, areál bývalé tabákové továrny v něm byl od roku 2013. Památkáři zbourání odmítají, městský i krajský úřad se zrušením památkové ochrany souhlasí.

Informaci přinesl server iROZHLAS.cz. Podle starosty Petra Vrány (Volím Tachov) jde asi o desetinu areálu. "Jídelna a kuchyně jsou silně znehodnocené a ve špatném stavebním stavu a v podstatě nejsou viditelné odnikud. Krov je v havarijním stavu," řekl médiím. Na volném pozemku mají vzniknout domy s desítkami bytů, které město kvůli růstu počtu obyvatel potřebuje. Investor zachová dominantu Tachova, tedy tovární a správní budovu na hlavní ulici T. G. Masaryka, které zůstávají kulturní památkou a projdou rekonstrukcí.

Developer teď podle Vrány po verdiktu ministerstva začne projektovat. "Rozsáhlý brownfield bývalé tabákovny u centra, který je dlouhodobě nevyužívaný a chátrá, má teď jedinečnou šanci na revitalizaci tak, aby se otevřel lidem a tím pádem významným způsobem zvelebil tuto část města. Navíc propojí oddělená sídliště Západ a Východ. Projekt podporujeme," řekl. Developer podle Vrány s městem jedná a loni v září uspořádal v kině veřejnou prezentaci studie rozvoje areálu.

Ministerstvo kultury v roce 2013 podle serveru uvedlo, že je mimořádně důležité respektování historické celistvosti areálu a že jde o poslední autenticky dochovanou industriální architekturu ve městě a jedinou dochovanou tabákovou továrnu v kraji. "Oprava hlavní budovy bude stát tři sta milionů, ty se musí někde vzít. A těch tři sta milionů se vydělá na supermarketu a bytových domech, bez nich to nejde," řekl serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu Jaroslav Třešňák. V hlavní tovární budově má být kavárna s pekárnou, lékárna, butik a restaurace, vedle ní supermarket, opodál další dva domy s byty, podzemními garážemi a parkovištěm.

Investor ministerstvu slíbil, že schodiště s dekorativním zábradlím a další cenné prvky vyjme a uschová tak, aby se mohly využít při přestavbě jiné budovy v areálu. "Souhlasili jsme se zrušením památkové ochrany jídelny za podmínek, že vybrané prvky budou použity při opravách hlavní tovární budovy, která bude zachována v celém rozsahu včetně správní a obytné budovy a branek s oplocením," řekl Vrána.

Developer Třešňák byl štědrým sponzorem Miloše Zemana

Petr Sokol, ředitel Národního památkového ústavu v Plzni, řekl, že ho verdikt ministerstva v žádném případě netěší. Ministerstvo podle serveru vyšlo Třešňákovi vstříc už několikrát a několik historických budov už developer zboural. Například v létě 2019 ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) poslední den ve funkci zbavil památkové ochrany Hadí lázně v Teplicích, I tehdy byli památkáři proti. Staňkův nástupce Lubomír Zaorálek (ČSSD) pak status kulturní památky lázním vrátil, klasicistní budova dál chátrá. Třešňák, který podle serveru v minulosti patřil mezi štědré sponzory prezidentské kampaně Miloše Zemana, od něj předloni dostal medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky developer Třešňák, sponzor prezidenta Zemana, bourání kulturní památky, tabáková továrna, památka v Tachově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část kulturní památky smí zbourat developer Třešňák. Od exprezidenta Zemana dostal dříve medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.