Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

I přes oblevu se v oblasti Železné Rudy před víkendem lyžuje. Na svazích leží v průměru 40 cm sněhu

Skokové oteplení zatím nemělo vliv na lyžování v šumavském areálu Ski&Bike Špičák. Stejně jako minulý víkend je i tentokrát pro lyžaře připraveno 6,5 kilometrů sjezdovek, na nichž v průměru leží 40 cm sněhu. V této oblasti vleky jezdí ještě v Železné Rudě, dále pak v Nýrsku či v Kašperských Horách. Horší podmínky panují pro běžkaře, v terénu není dostatek sněhu pro strojovou údržbu.

V areálu Ski&Bike Špičák je otevřena sjezdovka číslo jedna Turistická, dvojka U Zalomeného, trojka Slalomová, pětka Spodní Šance, areál pro děti a začátečníky pod hotelem Sirotek, sjezdovka od hlavního parkoviště a dětské hřiště a pohyblivý koberec před chatou Blaženka. V Železné Rudě je podle infocentra v provozu i areál Nad Nádražím, Belveder, Alpalouka, Goldhof a Samoty. Jezdí také lanovka na Pancíř.

„Víkendový program zpestříme nedělním závodem v obřímu slalomu na spodním mírném úseku Slalomové sjezdovky (č.3), který má lyžařsky velmi příjemné parametry. Přihlásit se může každý, kdo nemá závodní licenci, buď online přes náš web nebo na místě,“ říká k víkendovému lákadlu Jan Kasík, vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák. Nedělní „obřák“ pro veřejnost odstartuje prvním kolem v 11 hodin a za 45 minut po jeho konci se pojede druhé. Registrace k závodu (pokud k ní nedojde online) a prezentace s přebráním startovních čísel začíná od nedělních 8,30 do 10,00 hodin v prostoru před věží rozhodčích.

V Železné Rudě a okolí leží do 20 centimetrů přírodního sněhu. „Po intenzivních deštích v minulých dnech se bídný stav běžeckých tratí na Železnorudsku ještě zhoršil. Strojová úprava je za těchto podmínek vyloučena. Podle předpovědi počasí nelze v dohledné době očekávat žádný pozitivní vývoj podmínek pro běžecké lyžování na Železnorudsku," uvedlo infocentrum k podmínkám pro běžkaře. Stopy se neupravují ani v okolí Horské Kvildy, Srní nebo Prášil, kde jsou po silném dešti sjízdné pouze ve vyšších polohách.

Výjimkou je Modrava, kde ale také není mnoho sněhu a stav tras není ideální, uškodil mu déšť, mokrý sníh může namrzat. Zejména na úseku Modrava - modravský most se mohou vyskytovat holá místa. „Sezona na Modravě vždycky nějaká je, buď kratší nebo delší, letos je špatná. Jezdíme asi polovinu okruhů co jindy,“ řekl starosta Modravy Jaroslav Doležal. Při dobré zimě obec upravuje kolem 40 kilometrů stop, teď asi 20. Ve vyšších polohách je podle Doležala i přes 60 centimetrů sněhu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky lyže, sníh, sjezdovky, lyžování, Ski&Bike Špičák, Železnorudsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I přes oblevu se v oblasti Železné Rudy před víkendem lyžuje. Na svazích leží v průměru 40 cm sněhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.