Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V centru Plzně vznikla pietní místa, kvůli střelbě na UK se omezuje nebo ruší kulturní program

Plzeň a některá další města v Plzeňském kraji kvůli čtvrteční tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze omezují nebo ruší předvánoční kulturní program. Pietní místa jsou od dnešního rána v centru Plzně ve vnitřních prostorách Filozofické fakulty Západočeské univerzity (ZČU). Tam se ale veřejnost nedostane, a tak je další pietní místo před děkanátem filozofické fakulty v Sedláčkově ulici 38.

"V deset hodin proběhla pietní akce ve vnitřních prostorách filozofické fakulty a potom jsme šli i k jejímu děkanátu, kde jsme zapálili svíčku," uvedl rektor ZČU Miroslav Lávička. ZČU ve čtvrtek ukončila podle plánu zimní semestr. Vzhledem k tomu, že byl provoz univerzity utlumen, nebyla na fakultách zavedena speciální opatření, ta se teprve chystají.

"Spolupracujeme se státní policií, která naše budovy monitoruje a kontroluje. S naším bezpečnostním konzultantem jsem v kontaktu od včerejšího večera. Okamžitě jsme s policií nastavili režim, který běží i dnes," řekl rektor. Policie podle něj monitoruje všechny budovy univerzity, tedy nejen ty pro výuku, ale například i koleje, kde je zvýšený dohled. Vedení univerzity spolu se specialisty vyhodnotí bezpečnostní systém na ZČU. "Zda je i na současnou situaci dostatečný. Já si myslím, že dozná změn. A tohle bude úkol na nejbližší období, rozhodně do dvou tří měsíců," řekl Lávička.

Rektor ve svém prohlášení razantně odsoudil čtvrteční tragický útok. Rozhodl, že se ZČU připojí k finanční podpoře Nadačního fondu Univerzity Karlovy, a vybídl členy univerzitní obce, aby každý podle možností zvážil míru přispění. "Rozhodně je teď namístě, aby vysoké školy spolupracovaly s vládou, složkami integrovaného záchranného systému a dalšími kompetentními orgány. Je třeba důkladně vyhodnotit situaci a najít veškeré způsoby realizace vhodných bezpečnostních opatření, abychom snížili riziko podobných hrůzných činů," uvedl.

Krajská policie se připojila k celostátnímu preventivnímu opatření ve vztahu k měkkým cílům a ke školám. "Nemáme informace o žádné konkrétní hrozbě a skutečně se jedná o prevenci - signál, že jsme tu a že jsme připraveni," uvedla krajská policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Organizátoři adventních trhů v Plzni zrušili koncerty. V sobotu v poledne vypnou kolotoče a ruské kolo a slyšet bude jen hudební podkres.

Plzeňský kraj uctí památku všech obětí spuštěním vlajek na půl žerdi. "Pojďme teď držet pospolu. Neploďme další zlo nenávistnými komentáři ke komukoli. Buďme si vzájemnou oporou v době, kdy se takové hrůzné činy zapisují do historie celé Evropy," řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Čtvrteční útok je nejtragičtějším případem střelby v historii České republiky. Vyžádal si 14 obětí z řad studentů a dalších lidí. Zemřel také pachatel. Zraněných bylo 25.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni, ZČU

Štítky pietní místa, západočeská univerzita, ZČU, pietní akce, uctění památky obětí, rušení kulturního programu, adventní trhy

V centru Plzně vznikla pietní místa, kvůli střelbě na UK se omezuje nebo ruší kulturní program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.