Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na hradě Švihov přibudou místa na focení s kulisami ze slavné pohádky o Popelce, která se tam natáčela

Výstavou o Popelce či Popelčinou naučnou stezkou si město a státní hrad Švihov na Klatovsku připomínají pohádku Tří oříšky pro Popelku, kterou tam režisér Václav Vorlíček před půlstoletím natáčel. O tom, že se pohádka na Švihově natáčela, ale mnoho českých turistů neví, hrad totiž nebyl ve filmu dobře poznat. Zato zahraniční návštěvníci, hlavně z Německa, Švýcarska či Skandinávie, kde je pohádka stále velmi populární, na hrad jezdí často právě kvůli Popelce.

Slavný film nově připomenou dva fotobody na hradním nádvoří, které budou představovat kulisy z pohádky a návštěvníci se s nimi budou moci vyfotit, řekl kastelán Lukáš Bojčuk. Místa na focení se slavnostně otevřou v listopadu, protože je ale hrad přes zimu zavřený, návštěvníci je uvidí až v příští turistické sezoně od dubna 2024. „Nebo v prosinci, kdy tu budeme mít jeden den promítání pohádky," láká kastelán.

Natáčení Popelky bylo pro herce velmi náročné. Například závěrečná scéna, kdy jede Popelka v lehkých šatech na koni zasněženou krajinou, se točila v minus 20 stupních Celsia. To ale není nic oproti tomu, co zažili herci v Německu. Snímek vznikal v koprodukci, a tak se některé scény točily v zahraničí. Takovým místem byl například královský zámek Moritzburg, kam Popelka přijede na ples. Pohádková Libuše Šafránková v plesových šatech cupitá sněhovým popraškem, ten byl ovšem umělý z rozemletých rybí kostí. I po desítkách let od natáčení si herci „vůni“ sněhu vybavovali.

I když gotický vodní hrad má vlastní bohatou historii, ke slavnému filmu se zhruba posledních deset let více hlásí a připomíná ho. Od roku 2019 je ve čtyřech podlažích hradní Bílé bašty bez průvodce přístupná výstava Za tajemstvím Popelčina střevíčku. Návštěvníci na ní najdou Vincka na cestě s kouzelnými oříšky, Popelku u potoka, Popelku se sovou Rozárkou, scénu ze soutěže o nejlepšího střelce, královský ples i závěrečnou scénu se střevíčkem a další klíčové motivy pohádky.

Nechybí videoprojekce, fotografie z natáčení i originální scénář a zejména děti mohou využít pracovní listy se sadou kvízů, otázek či bludiště, které je přivede k tajemství Popelčina střevíčku. „Snažíme se ten příběh oživovat a ukazovat, že se u nás Popelka natáčela. Ta výstava by už po pěti letech možná potřebovala nějakou obměnu," poznamenal kastelán.

Švihov si v příběhu zahrál Popelčin domov. „Potřeboval jsem bohatý statek, a protože tady je řada stodol a přízemní místnosti, které byly tehdy omšelé a hodily se do historického filmu, mně to vyhovovalo. Ovšem s tím, že popřu samotný hrad Švihov, který tam vůbec neukážu, pouze jednu starou, prastarou zeď z gotických dob," zavzpomínal v rozhovoru s ČTK v roce 2013 Václav Vorlíček. K jedné ze zdí tak filmaři přistavěli pavlač, do prázdných otvorů zdi vsadili rámy a lehce nerovné sklo a přistavěli bránu, na kterou se dobývá princ hledající Popelku. Možná i proto, že hrad se ve filmu neobjevil, návštěvníci si podle kastelána ne vždy spojí hradní nádvoří s filmem.

Natáčení na  Švihově (1973), Photo © Filmové studio Barrandov / DEFA

„Není to úplně jako zámek v Moritzburgu v Německu, kde se točily zámecké scény a velký ples. Ten lidé poznávají a zámek pořádá každý rok v zimě výstavy o Popelce, kam přijde i přes 200.000 návštěvníků," řekl starosta Václav Petrus. Švihov se 1700 obyvateli nabízí milovníkům pohádky asi pětikilometrovou trasu, která spojuje tři místa z natáčení. První zastavení je na hradě, lidé pak dojdou do sadu, kde měla Popelka stáj s koněm a úkryt pro sovu a kouzelné oříšky, nebo k rybníku, do něhož se při závěrečném úprku převrátil vůz s macechou a nevlastní sestrou Dorou. „Někteří lidé ve městě si ještě na natáčení pamatují a vědí, která místa tehdy filmaři využili," prozradil starosta. Neví ale už o nikom z místních lidí, kdo by si ve filmu třeba v komparsu zahrál.

Švihov je třetí nejnavštěvovanější státní památka v Plzeňském kraji. Letos tam do konce října přišlo 38.840 turistů, meziročně o 2300 více. Tři oříšky pro Popelku nejsou zdaleka jediným filmem, který se zde natáčel. Filmaři si vybrali kamenný hrad také například pro film Šašek a královna, pro pohádky Korunní princ či Tři životy. „Točily tady i zahraniční produkce, například historický seriál Borgiové z roku 2012, ruští Tři mušketýři z roku 2013 a další historické nebo fantasy filmy," dodal Bojčuk.

Čtete také:

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky Popelka, natáčení pohádky, tip na výlet, hrad Švihov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě Švihov přibudou místa na focení s kulisami ze slavné pohádky o Popelce, která se tam natáčela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.