Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Tajemný zámek Tři Trubky uprostřed brdských lesů boduje. Tři měsíce po otevření navštívilo areál 6368 hostů

Za první tři měsíce od otevření zavítalo do Domu přírody Brd v areálu loveckého zámečku Tři Trubky v údolí Klabavy celkem 6368 platících návštěvníků. Brdská expozice, která je součástí romantické stavby z 19. století, otevřela své brány veřejnosti první srpnový víkend. Dům přírody vznikl v rámci rozsáhlé rekonstrukce ve spolupráci Vojenských lesů a statků ČR (VLS), které jsou majitelem objektu, a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).

Expozice, která je umístěna v bývalých hospodářských budovách ikonického zámečku v brdských hvozdech, popisuje unikátní přírodu na pomezí Středočeského a Plzeňského kraje, ale také zdejší historii. Samostatná část je pak věnována vojenské minulosti území, které se stalo prvním výcvikovým prostorem již za první republiky a ozbrojeným silám slouží k výcviku částečně dodnes.

„S ohledem na to, že Tři Trubky leží uprostřed lesů mimo civilizaci a několik kilometrů od nejbližších parkovacích stání, překonává návštěvnost za první tři měsíce naše očekávání. Ukazuje se, že náš plán přeměnit tuto ikonickou a tajemnou brdskou stavbu na vstupní bránu do chráněné krajinné oblasti Brdy, který je součástí našich snah o realizaci řízeného turistického ruchu v Brdech, je krok správným směrem,“ uvedl ředitel VLS Roman Vohradský.

Největší zájem veřejnosti zažily Tři Trubky hned po otevření v srpnu, kdy expozici zhlédlo 2632 platících návštěvníků. Zájem však neopadl ani po prázdninách – v září na zámeček dorazilo 2372 návštěvníků a teplý říjen přilákal dalších 1364 návštěvníků. Dům přírody Brd je součástí programu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která buduje obdobná moderní návštěvnická zařízení v rámci chráněných krajinných oblastí a dalších významných chráněných území v její správě.

„Tři Trubky jsou již desátým Domem přírody, který resort životního prostředí otevřel, z hlediska zájmu veřejnosti se jedná o jeden z úspěšných projektů. Jsme rádi, že je o CHKO Brdy a její přírodu takový zájem,“ uvedl Bohumil Fišer z AOPK.

Tři Trubky navštěvovali prezidenti, bylo tam i domácí vězení

Ikonický lovecký zámeček Tři Trubky leží v brdských lesích na soutoku Třítrubeckého a Padrťského potoka. Nechal jej vystavět na konci 19. století Jeroným Colloredo-Mansfeld. Stavbu navrhnul vídeňský architekt italského původu Camillo Sita v duchu doznívajícího romantismu. Ve 30. letech 20. století zde krátkou dobu pobýval prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v roce 1938 pak i jeho nástupce Edvard Beneš. Během německé okupace zde bydlel po svém sesazení z funkce velitele pozemních vojsk Wermachtu po neúspěšném útoku na Moskvu polní maršál Walther von Brauchitsch. Po roce 1948 sloužil k ubytování resortu obrany. Po zrušení vojenského újezdu Brdy v roce 2016 byl areál převeden do majetku Vojenských lesů a statků, které jej slíbily otevřít veřejnosti.

V posledních desetiletích budova zámku neprošla výraznější renovací až do roku 2021, kdy Vojenské lesy a statky společně s budováním návštěvnického střediska opravily exteriér zámečku, objekt myslivny, nedalekou vodní elektrárnu i okolí areálu. Státní podnik navíc vybudoval novou dvoukilometrovou lesní stezku na Tři Trubky od záchytného parkoviště u Strašic. Vedle expozice Domu přírody Brd areál nabízí rekreační ubytování. K dispozici je zatím 11 lůžek v pětici stylově zařízených pokojů v nově rekonstruované historické budově hájenky. Kapacitu ubytování po dokončení vnitřní rekonstrukce v roce 2024 rozšíří ubytování na samotném zámečku.

Pro nadcházející sezónu chtějí VLS otevřít také novou cyklotrasu ze Tří Trubek, na které se bude návštěvníkům s využitím mobilní aplikace „Brdy a Ralsko – Divočina v srdci Čech“ zobrazovat vojenská technika na cvičištích, informace o přírodě i historii, ale třeba také přesný 3D model areálu Tří Trubek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojenské lesy a statky ČR

Štítky zámek Tři Trubky, brdský zámeček, zámek po rekonstrukci, Dům přírody Brd, Vojenské lesy, návštěvnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Pěkné no,ale 6368 ůidí na náštěvě není bůhví jaké číslo!!!!!!!!!

Sobota, 18. listopadu 2023, 01:07Odpovědět

Tajemný zámek Tři Trubky uprostřed brdských lesů boduje. Tři měsíce po otevření navštívilo areál 6368 hostů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.