Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Veřejnost poprvé uvidí studii obnovy 30 let chátrajících Městských lázní v Plzni. Oprava má přijít na 1,7 miliardy

Architektonickou studii adaptace a přestavby chátrajících plzeňských městských lázní v multikulturní centrum, představí v úterý formou panelové výstavy Plzeňský kraj. Památkově chráněná budova z roku 1931 se nevyužívá téměř 30 let. Kraj ji koupil loni v říjnu za 120 milionů Kč a do rekonstrukce dá 1,5 až 1,7 miliardy korun. Výstava bude před Západočeským muzeem v Kopeckého sadech.

V objektu chce kraj multikulturní centrum - Západočeskou galerii, sál, klubovny a kanceláře pro krajské i neziskové organizace. Kraj nevyhlásil na cennou budovu architektonickou soutěž a studii jedné z největších staveb svěřil přímo týmu pražského studia Evy Heyworthové. Chtěl tím proces urychlit. Toto rozhodnutí však kritizovala v otevřeném dopise kraji asi třicítka architektů. Nelíbilo se jim, že kraj nevyhlásil na cennou budovu lázní architektonickou soutěž.

"Výstava představí architektonickou studii, kterou jsme si nechali zpracovat. Je základním kamenem pro rekonstrukci a budou z ní vycházet další navazující dokumentace," uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti). Lidé uvidí vizualizace i video, které prochází celou připravovanou stavbou. Kraj jako investor a zadavatel projektu je připraven, že studie bude mít odpůrce. "Já si obrovsky cením toho propojení staré budovy lázní s moderním pavilonem Západočeské galerie. Jsou tam použité prvky velmi moderní architektury, které citlivě navazují a doplňují historický objekt," uvedl Špoták.

Podle hejtmana ještě neskončilo připomínkové řízení památkářů. "Řešíme některé detaily týkající se památkově chráněné historické budovy," uvedl. Podle něj bude možné do chystaného projektu zapracovat připomínky. "Ale pevně věříme, že se přestavba bude realizovat z 95 procent v takové formě, v jaké je teď navržena," uvedl.

Pro obnovu lázní zvolil kraj metodu Design&Build, kdy bude vítězný dodavatel projektovat i stavět. Výběrové řízení vyhlásí v první polovině příštího roku. "Pevně věřím, že do konce roku 2024 bude podepsána smlouva a stavba by měla začít nejdéle na jaře 2025 a potrvá dva až 2,5 roku. V polovině roku 2027 by mohlo být otevřeno," uvedl Špoták.

Odhadované náklady rekonstrukce jsou podle studie zatím 1,5 až 1,7 miliardy korun. Konkrétní cena vyjde z nabídek soutěžitelů a bude známá ve druhé polovině příštího roku. Kraj se snaží jednat o dotacích na energetické úspory i od ministerstva kultury, která měla jít původně na novostavbu galerie na jiném místě v Plzni, kterou ale současné vedení kraje stavět nechce. Před podpisem už je smlouva na demolice zadní přístavby kotelny a páry, která začne v prvních měsících příštího roku.

Výstavu otevře vedení kraje v úterý v 16:00. "Panely představí veřejnosti nové využití budovy, hlavně pro potřeby Západočeské galerie, a jiných kulturních a pohybových spolků a další možnosti společenského vyžití," uvedla mluvčí kraje Helena Frintová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky výstava, studie přestavby, Městské lázně, bývalé lázně, Plzeňský kraj, historická památka, oprava chráněné památky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnost poprvé uvidí studii obnovy 30 let chátrajících Městských lázní v Plzni. Oprava má přijít na 1,7 miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.