Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zaměstnanci zkrachovalých hutí Pilsen Steel po letech dostanou dlužné mzdy. Těšit se mohou na statisíce

Výplaty plných dlužných mezd zaměstnancům zahájil insolvenční správce zkrachovalých plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel. Jeden z bývalých největších podniků v Plzeňském kraji dluží výplaty více než 600 lidem, celkem téměř 83 milionů Kč. Dlužné mzdy se pohybují od 2500 do 551 000 Kč, nejvíce lidí získá 100 000 až 200 000 Kč. Úpadek Pilsen Steel a sesterské Pilsen Estates, z nichž insolvenční správce vytěžil přes půl miliardy korun, tak po více než čtyřech letech končí.

„Konečná zpráva a následné rozvrhové usnesení jsou schválené soudem a v právní moci. Soud v konečné zprávě vyzval věřitele ke sdělení čísla účtů správci. Správci byla stanovena lhůta pro vyplacení mezd v délce šesti měsíců. Soud ji může na žádost prodloužit," uvedl insolvenční správce Jaroslav Brož. Údaje už zaslalo přes 300 lidí. Nyní se u každého zaměstnance zjišťuje, zda není v exekuci nebo v insolvenci, jestli zaslal číslo účtu, atd. Bude to složitější proces, protože se bude vyplácet přes 600 věřitelů, dodal.

Výplaty budou postupně po etapách. Ověřeným lidem správce vyplatí veškeré dlužné peníze. „Nejdříve je dostanou ti, jejichž data máme, není o nich pochyb a není zde překážka výplaty zaměstnanci," řekl Brož. Následně se budou řešit problémy jako třeba stará čísla účtů osob, které na výzvy soudu nereagovaly, nebo zaměstnanci, kteří měli účet u Sberbanky. Vyplaceni zatím nemohou být ani lidé, kteří sdělovali údaje z anonymních e-mailových adres. V případě úmrtí zaměstnance bude třeba zohlednit dědické řízení.

Továrnu z insolvenčních řízení prodal správce za 300 milionů korun. Peníze šly do dvou paralelně vedených řízení - Pilsen Steel s.r.o., který byl vlastníkem strojů a know-how, a Pilsen Estates s.r.o., která vlastnila budovy a pozemky. Brož uvedl, že zpeněžil majetky Pilsen Steel a Pilsen Estates za více než půl miliardy korun. „Nešlo jen o prodej závodu, ale i o emisní povolenky, z nichž se už částečně uspokojili zaměstnanci, dále byly vymoženy významné pohledávky v Rusku v desítkách milionů, došlo k separátnímu prodeji strojů a šrotu," řekl.

Podle Brože šlo o úspěšné insolvenční řízení. „Podařilo se prodat podnik v pozastávce (zhruba rok už nevyráběl). Zpeněžení přesáhlo sumu ze znaleckého posudku. Díky tomu, že některá aktiva byla zpeněžena separátně, tak byla výtěžnost obou řízení přes půl miliardy," řekl. Prodej závodu nezastavila ani pandemie covidu. Výjimečné bylo také to, že řízení zasáhly mezinárodní sankce proti Rusku. „Přes všechny obtíže jsme na konci řízení Pilsen Steel, úspěch v řízení je výsledkem týmové práce věřitelského výboru, soudu, poradců a dalších," dodal.

Pilsen Estates, který neměl zaměstnance, teď čeká na peníze z insolvence Pilsen Steelu, poté správce vypracuje konečnou zprávu o jeho insolvenčním řízení. „První musel jít Pilsen Steel kvůli ekonomickým provazbám," řekl Brož.

Po konkurzu Škody Plzeň na přelomu tisíciletí šlo o druhý největší úpadek v kraji. Pilsen Steel byl v konkurzu od června 2019. Do insolvenčního řízení se přihlásilo 87 věřitelů, kteří uvedli, že jim podnik dluží 9,4 miliardy Kč. Správce tehdy popřel 7,8 miliardy Kč včetně pohledávek tří největších věřitelů - ruských bank Vněšekonombanky, VEB Kapital a Mezinárodní investiční banky. Bývalé hutě a kovárny Škody Plzeň koupila před 23 lety ruská skupina OMZ, od roku 2010 vlastnil stoprocentní obchodní podíl firmy ruský podnikatel Igor Šamis. Konkurzem prošly dvakrát.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pilsen Steel

Štítky Pilsen Steel, zkrachovalé kovárny, výplaty plných dlužných mezd, insolvenční správce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

No vida. To bylo křiku, že hoden jest dělník mzdy své. Měli strach, že nepřežijí, ale člověk vydrží víc než člověk. Slovo kapitalismus je jen jiným výrazem pro pojem humanita. Aspoň ti dotčení trochu zeštíhleli a budou o to zdravější. Další projev vítězství pravdy a lásky, jak nám je sliboval apoštol humanity pan Václav Havel.

Pátek, 20. října 2023, 09:56Odpovědět

Zaměstnanci zkrachovalých hutí Pilsen Steel po letech dostanou dlužné mzdy. Těšit se mohou na statisíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.