Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Chataři dlouhodobě odmítají stavbu lávky přes Berounku. Lidé musí využívat 16 kilometrů vzdálený most

Lávka přes Berounku u Němčovic na Rokycansku, která by výrazně usnadnila přechod řeky místním, turistům i cyklistům, nemá ani deset let po první studii stavební povolení. Spojila by dva okresy - Rokycansko se Plzeň-sever, konkrétně Olešnou a Čivice. Místní a turisté musí dnes přecházet nebo přejíždět až přes most v Liblíně, který je vzdálený 16 km. Lávku ale dlouhodobě odmítají chataři, kteří se teď, po verdiktu krajského úřadu, stali účastníky stavebního řízení.

Informace k případu jsou z veřejné vyhlášky odboru dopravy městského úřadu Rokycany, který je silničním správním orgánem. Podle vyhlášky správní orgán nejprve žádosti o účast chatařů zamítl a v odvolacím řízení rozhodoval kraj. Podle jeho právního názoru městský úřad žádosti znovu posoudil a uznal účastenství chatařům u plánované stavby. Odbor dopravy města vyhláškou oznámil, že řízení pokračuje a jeho účastníci se mohou 4. až 9. září na městském úřadu seznámit s podklady a uplatnit námitky.

„Na odboru dopravy v Rokycanech leží žádost o stavební povolení 2,5 roku. Tvrdili nám, že se jim do toho chataři pořád nabourávají," řekl novinářům starosta Němčovic Karel Ferschmann (SNK I.), který podal na kraj stížnost pro nečinnost správního orgánu. Podle mluvčí města Rokycan Adriany Jarošové podal obecní úřad Němčovice žádost o stavební povolení 6. dubna 2020. Odbor dopravy vyzval žadatele k odstranění nedostatků, který vše doložil. Do řízení se ale přihlásili další účastníci. „Následně se vedlo řízení o jejich účastenství. Případ řešil odvolací orgán, který rozhodnutí zrušil a následně bylo vydáno nové rozhodnutí o rozšíření počtu účastníků, které bylo opět napadeno odvoláním a opět postoupeno odvolacímu orgánu, který ve věci rozhodl," řekla Adriana Jarošová. Řízení teď pokračuje.

„Chataři to teď mohou zase prodlužovat, když jsou účastníci řízení. Je to běh na dlouhou trať," uvedl starosta. Podle něj trvalo sedm let, než bylo vydáno pravomocné územní rozhodnutí, které má lávka od jara 2018. Proti němu se také odvolávali chataři například s odůvodněním, že mostek zvýší hladinu řeky při povodních, přiláká spousty lidí i kriminalitu, naruší krajinný ráz a lze ho nahradit přívozem, který tam kdysi byl. Projektová dokumentace na lávku stála 540 000 Kč, kraj na ni dal 400 000 Kč. Němčovice podle starosty spolu s mikroregionem Radnicko usilují o lávku už deset let. „Stále čekáme na vydání stavebního povolení, abychom mohli žádat o dotace," řekl.

Betonová lávka měla podle původního projektu stát 11 milionů Kč, ale teď už to bude podle starosty víc. „Všichni ji chtějí, akorát chataři ne. Ale ta lávka je pro místní, pro turisty, pro všechny," uvedl Ferschmann. Obec před časem vyhlásila anketu v obci i okolí, do níž se mohli hlásit jen lidé, kteří v obci žijí trvale. „Asi 500 místních na obou stranách řeky bylo pro a 15 proti," dodal starosta.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lávka přes řeku, řeka Berounka, lávka přes Berounku, chataři odmítají lávku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chataři dlouhodobě odmítají stavbu lávky přes Berounku. Lidé musí využívat 16 kilometrů vzdálený most  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.