Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Za symbolickou jednu korunu převzaly Žinkovy od církve kostel na náměstí, dominantu místní plánují opravit

Kostel na svém náměstí převzaly od českobudějovického biskupství Žinkovy na jižním Plzeňsku, kde žije 850 obyvatel. Darovací smlouvu na převod za korunu podepsal městys už dříve. Po zápisu do katastru převzalo vedení Žinkov kulturní památku a klíče od ní. Kostel se městys chystá opravit. 

„Farář z nepomuckého arciděkanství za námi přišel s tím, že biskupství vytipovalo několik kostelů, o něž už nemají sílu se starat a nezvládají to finančně. Navrhli, že by nám ho bezúplatně převedli," uvedl starosta Žinkov Josef Karhan (Žinkovské SNK). Městys s nimi pak dva roky jednal, Chtěl, aby církev za to, že se Žinkovy postarají o kostel, přidala ještě pozemky v katastru obce. „Něco málo se nám povedlo, zarovnali jsme naše pozemky nad kravínem až k faře, šlo o zhruba pět hektarů," uvedl. Dvacet hektarů nad Žinkovy a les si církev ponechala.

„Jde o dominantu obce. Rozhodování v zastupitelstvu bylo jednoduché - jestli koukat na kostel, který tu bude chátrat, nebo si ho vzít pod sebe a něco s ním udělat. Musíme se o něj postarat," uvedl Karhan. Žinkovy teď musí hlavně investovat do střechy, která je havarijním stavu. Starosta řekl, že náklady na její opravu budou jasné, až se zjistí stav střechy, připraví rozpočet, pak bude městys shánět dotace. Fasáda, na níž se zhruba před 20 lety podílela obec a kraj, drží. "Staticky je to také dobré. Ale vevnitř je všechen mobiliář - oltář, sochy, varhany i lavice - napadený červotočem, takže s tím budeme muset bojovat," řekl.

Letošní rozpočet s opravami kostela nepočítá. „Možná s hasiči a myslivci zkusíme nějak brigádně opravit tu nejhorší část střechy. Pak na ní připravíme rozpočet, abychom ji dali celou do kupy," uvedl. Církev vytipovala převod žinkovského kostela na obec také kvůli tomu, že na mše tam dochází už jen pár lidí. Vede je pravidelně farář z Nepomuka jednou za dva nebo tři týdny. „Jsme domluveni, že podstatu svatostánku chceme zachovat," řekl starosta.

Žinkovy by chtěly kostel víc otevřít veřejnosti, umožnit tam prohlídky a za zdí vybudovat park. „Každý rok tady děláme na Václava pouť a v areálu kostela řemeslnický jarmark a další akce. Když se kostel o pouti otevře, tak je o komentované prohlídky velký zájem," dodal Karhan.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky městys Žinkovy, oprava kostela, kostel na náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Pilát

-Klasika. Kostel je potřeba opravit, nic nenese, dáme ho státu. Pozemky si ponecháme. To je běžný model na více místech v ČR. Dopady té "objektivní nápravy křivd" církevní restituce. A nenažranost církví pokračuje vesele dál.

Čtvrtek, 17. srpna 2023, 12:22Odpovědět

Za symbolickou jednu korunu převzaly Žinkovy od církve kostel na náměstí, dominantu místní plánují opravit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.