Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Stoletá hájovna v městských lesích prochází rozsáhlou rekonstrukcí za 8,2 milionů korun

Památkově chráněná hájovna v Plzni – Bukovci prochází rozsáhlou rekonstrukcí za 8,2 milionů korun. Lesovna Zábělá se nachází v městských lesích a úprav se dočká i její přilehlá zahrada. Stavební práce na areálu zahájené začátkem července by podle plánu měly trvat sedm měsíců. Po jejich skončení bude dům i dále sloužit jako hájovna městských lesů, se služebním bytem a zázemím pro edukaci veřejnosti.

„Téměř stoletá hájenka se naposledy opravovala před 27 lety, tudíž vyžadovala obsáhlejší rekonstrukci. Jedná se převážně o vnitřní úpravy bez zásahu do obvodových a střešních konstrukcí. Původní tvary, materiály i barvy objektu zůstanou zachovány. Obnoví se povrchy stěn a podlahy. Dále se opraví truhlářské výplně a omítky fasád. Nově bude také řešena zpevněná kamenná plocha od vjezdu na pozemek po vstup do objektu, na kterou bude při rekonstrukci zahrady navazovat zpevněná část komunikace vedoucí k hospodářským objektům v zahradě,“ popsal část úprav náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (ANO).

Po rekonstrukci lesovna opět poslouží jako služební byt pro zaměstnance městských lesů. „Prostory v prvním podlaží využije rovněž oddělení městských lesů a spolu se zahradou budou k dispozici pro environmentální výchovu, osvětu a vzdělávání veřejnosti,“ přiblížil náměstek Aleš Tolar.

Komplex byl vybudován v letech 1923-1924 jako hospodářský a správní objekt. V budově se nacházel byt, kancelář lesmistra a v podkroví bylo umístěno zařízení na skladování osiva lesních dřevin. Část zahrady byla využívána i jako obytná a rekreační. Objekt je památkově chráněn.

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch, Plzen.eu

Štítky lesovna, opravna hájovny, chráněná hájovna, městské lesy, Aleš Tolar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoletá hájovna v městských lesích prochází rozsáhlou rekonstrukcí za 8,2 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.