Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na dopady změn v ubytování ukrajinských uprchlíků se připravuje Plzeňský kraj

Plzeňský kraj se připravuje na dopady změn v ubytování ukrajinských uprchlíků. Po 1. červenci bude stát platit ubytování pouze ohroženým osobám, tedy matkám s dětmi, mladým do 18 let, seniorům a invalidům, ostatní se budou muset postarat sami o sebe a hradit komerční nájmy. Kraj už komunikuje s městem Plzní, kde je uprchlíků nejvíce, ale opět je vidět obrovská nepřipravenost vlády, ministerstev a úřadů, řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

"Od poloviny února víme, že tato situace přijde, ale není na to úplně připravený systém, úřady práce a další. Nedokážeme teď říci, kolik lidí nebude mít na komerční nájem, a co se s těmi lidmi bude dít," uvedl hejtman Rudolf Špoták. Kraj se s Plzní na novou situaci připravují, ale hejtman nevyloučil, že první červencové týdny budou "trochu hektičtější". "Připravujeme scénáře, jak těmto lidem pomoci," řekl. Půjde zejména o posílení kapacit krajského asistenčního centra v Plzni (KACPU), které stále funguje třikrát v týdnu, ale na počátku prázdnin se jeho provoz zintenzivní.

"Zároveň rozjíždíme informační kampaň, aby lidé nebyli překvapení, a uvidíme," uvedl. Podle hejtmana se může stát, že po 1. červenci skončí více lidí na ulici, protože si nebudou moct zaplatit bydlení, a proto pomůže také neziskový sektor a i zvýšené kontroly policie. Hasiči v KACPU se budou podle Špotáka starat pouze o zranitelné osoby, jimž bude ubytování nadále hradit stát, a budou je z KACPU směrovat do ubytovacích kapacit, které má kraj nasmlouvané se soukromníky. "Ostatní se budou muset postavit na vlastní nohy a platit si ubytování sami," uvedl.

V kraji je podle hejtmana kolem 30 000 ukrajinských uprchlíků, téměř polovina v Plzni. "Zranitelných osob jsou tři až čtyři tisíce. Spousta zranitelných osob bydlí někde v soukromí a nežádá o dotované ubytování a jsou nezávislí na státu," řekl. Kraj zprostředkovává dlouhodobě ubytování téměř 3000 uprchlíků. Zbylý počet do 30 000 žije v ubytovnách a bytech, kde platí komerční nájem.

Ubytování "zranitelných" uprchlíků v bytech, jimž stát bude po 1. červenci hradit 350 Kč na hlavu a den, bude podle hejtmana možné jen tehdy, pokud majitelé bytů budou mít přímou smlouvu s nájemcem, a musí být zaregistrováni u ministerstva vnitra. "Víme, že spousta z nich to nebude chtít a bude s ubytováním končit, takže někde budou muset uprchlíci hledat alternativní bydlení," konstatoval. Další problém je se zdravotně postiženými, kteří jsou podle hejtmana také zranitelnou skupinou. Ale vzhledem k tomu, že systém invalidních důchodů je na Ukrajině jiný, tak české ministerstvo práce podle hejtmana zatím nedokáže přesně stanovit, koho se to bude týkat.

Většina uprchlíků, kteří nepatří do mezi zranitelné osoby, by měla v ČR pracovat. "Máme v regionu spoustu pracovních míst, uplatnění tady určitě je," uvedl Špoták. Kraj podle něj vykazuje dlouhodobě nejvyšší počet zaměstnaných ukrajinských uprchlíků. Zatímco v celé ČR jich pracuje něco přes 100 000, tak v Plzeňském je to přes 15 000, dodal.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky ubytování uprchlíků, uprchlíci z Ukrajiny, ohrožené osoby, počet uprchlíků, KACPU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michael Lamberg

Nabízíme v inzerci dlouhodobě práci v zemědělství (40 km od Prahy) s ubytováním, stravou a slušným platem, vhodné pro ženy i muže, máme školku, školu, družinu... Nikdo se nehlásí, všichni chtějí bydlet ve městě a ne na vsi... Na západní Ukrajině je klid, města Strij, Skole, Ternopil, Mukačevo a okolí žije stále v míru... Věřím, že uprchlíci před válkou nejsou změnou pravidel podpory bydlení v ČR jakkoliv ohrožení, kdo chce bydlet, práci s bydlením jak v ČR, tak na Ukrajině najde????

Neděle, 25. června 2023, 22:30Odpovědět

Na dopady změn v ubytování ukrajinských uprchlíků se připravuje Plzeňský kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.