Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Kvůli bývalému ruskému majiteli už není Plzeňská ŠKODA JS na sankčním seznamu USA

Plzeňská ŠKODA JS, dodavatel zařízení a řešení pro jaderné elektrárny, byla vymazána z amerického sankčního seznamu. Od loňského listopadu je stoprocentním vlastníkem firmy česká energetická skupina ČEZ, která Škodu JS odkoupila od ruské strojírenské skupiny OMZ ovládané Gazprombankou. Skupina ČEZ tím významně posílila energetickou bezpečnost státu.

Od 12. května už podle něj na Škodu JS nedopadají omezení v důsledku americké sankční legislativy ve vztahu k Rusku. „Úřad pro kontrolu zahraničního majetku OFAC spadající pod americké ministerstvo financí vydal oficiální zprávu o výmazu Škody JS z takzvaného sektorového sankčního seznamu SSI. Na společnost se už proto neuplatní omezení spojená s americkými sankcemi vztahující se na některé transakce týkající se dluhových nástrojů nebo majetkových cenných papírů," uvedl mluvčí plzeňských strojíren Jan Stolár. Subjekty obchodující s plzeňskými energetickými strojírnami už tak podle něj nemusí brát tato omezení v úvahu.

„ŠKODA JS byla uvedena na seznamu SSI vydávaném OFAC v roce 2016 v důsledku svého nepřímého vlastnictví ruskou Gazprombank. V červnu 2022, kdy bylo ukončeno vlastnictví společnosti Gazprombankou, podala ŠKODA JS žádost o výmaz z amerického sankčního seznamu," řekl mluvčí. Akcie Škody JS byly od června 2022 dočasně v držení investičního fondu WOOD & Company, v listopadu 2022 se po schválení prodeje společnosti antimonopolními úřady stala stoprocentním vlastníkem Škody JS skupina ČEZ.

ŠKODA JS a.s. s téměř 1000 zaměstnanci utrží ročně mezi 3,5 až 4,5 miliardy Kč, hrubý zisk se dlouhodobě pohybuje v nižších stovkách milionů korun. Export firmy, která se zaměřuje shodně po třetinách na inženýring, výrobu a servis, tvoří zhruba polovinu tržeb.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Škoda JS

Štítky Škoda JS, sankční seznam, skupina ČEZ, jaderné strojírenství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli bývalému ruskému majiteli už není Plzeňská ŠKODA JS na sankčním seznamu USA  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.