Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Správce Pilsen Steel prodal balík emisních povolenek za 20 milionů

Insolvenčnímu správci zbankrotovaných plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, které od loňského ledna nevyrábějí, se podařilo prodat za téměř 20 milionů korun balík skoro 34 tisíc kusů emisních povolenek za rok 2019. Kupní smlouva s amsterodamskou společností ACT FINANCIAL SOLUTIONS B.V. se dnes objevila v insolvenčním rejstříku. Peníze už byly připsány na účet majetkové podstaty, řekl Jaroslav Brož, insolvenční správce podniku, který naposledy vyplatil 530 zaměstnancům část srpnové výplaty.

"Část z těchto prostředků (ze zpeněžení povolenek) bude využita na úhradu dlužných mezd. Ale s ohledem na stadium insolvenčního řízení neumíme v tento moment vyčíslit, v jaké výši a kdy to bude," uvedl. Pohledávky zaměstnanců spadají do kategorie prioritních. O výplatě bude rozhodovat insolvenční soud v rámci rozvrhového usnesení. Správce nyní akumuluje peníze na účtu majetkové podstaty.

Prodej emisních povolenek za předchozí dva roky se správci podařil už loni. Díky tomu vyplatil zaměstnancům, kteří už jsou od loňského ledna na odstávce, květnové až srpnové mzdy.

Pilsen Steel začátkem letošního roku oznámil, že propustí 475 z 525 zaměstnanců. Minulé pondělí a středu zřídil úřad práce ve firmě mobilní kancelář. Podle dostupných informací se za oba dny dostavilo více než 90 procent propouštěných, z nichž zhruba polovina kývla na ukončení pracovního poměru dohodou a druhá požadovala výpověď s dvouměsíční lhůtou. Lidé, kteří podepsali dohodu, by měli do týdne a 14 dnů obdržet od úřadu práce 65 procent tříměsíčního odstupného. Museli se ale zaregistrovat jako nezaměstnaní na úřadu práce. Pracovníci s výpověďmi, kteří budou ještě do konce března zaměstnanci firmy, se hned ve středu 1. dubna zaregistrují na úřadu práce, a až od něj dostanou rozhodnutí odstupném, mohou nastoupit do nové práce, pokud ji budou mít. Pracovnice úřadu práce budou ještě ve firmě pomáhat propouštěným 31. ledna.

Německá skupina Maxe Aichera, potenciální kupec firmy, si chce nechat jen 50 lidí. Kupní smlouvu má uzavřít v nejbližších dnech, poté ji ještě musí schválit insolvenční soud. Bývalé hutě a kovárny Škody Plzeň koupila před 20 lety ruská strojírensko-metalurgická skupina OMZ, od roku 2010 vlastnil stoprocentní obchodní podíl firmy ruský podnikatel Igor Šamis.

Autoři | Foto Pilsen Steel

Štítky ČR, hutě, ekologie, zaměstnanost, soud, firmy, Pilsen Steel, emisní povolenka, Úřad práce České republiky, Jaroslav Brož, Max Aicher, Škoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správce Pilsen Steel prodal balík emisních povolenek za 20 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.