Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Britské bombardéry před 80 lety shodily bomby na plzeňskou Škodu, největší německou zbrojovkou v protektorátu

Nálet na plzeňskou Škodovku, který před 80 lety v noci na 14. května 1943 provedly britské bombardéry, nezpůsobil tehdejší největší německé zbrojovce v protektorátu žádné velké škody a neohrozil výrobu. V továrně, která pro německou armádu vyráběla děla, dělostřeleckou munici, polopásové dělostřelecké tahače a stíhače tanků Hetzer, bylo poškozeno 90 budov. Většinou šlo o rozbitá okna, tři bomby dopadly do slévárny šedé litiny. Škody nebyly zásadní a byly brzy odstraněny, továrna vyráběla dál naplno. Většina bomb dopadla do polí v okolí Plzně, přesto zahynulo 30 osob.

„Hermann Göring (říšský maršál, zástupce Adolfa Hitlera), pod něhož fabrika spadala, tehdy poděkoval škodovákům za příkladné řešení problémů po náletu a uvedl, že doufá, že takto budou spolupracovat dál," řekl  plzeňský historik Karel Foud. Němci natiskli letáky s jeho proslovem, které rozvěsili ve městě a ve Škodovce. Nálet, jehož se zúčastnilo 168 bombardérů, minul hlavní škodovácké továrny o stovky metrů. O měsíc dříve při větším útoku shodily britské letouny bomby na Dobřany, protože si letci spletli Škodovku s areálem tamější léčebny pro choromyslné.

V květnu dopadla většina bomb mimo podnik, a tak vznikly škody především na soukromém majetku. Zemřelo zhruba 30 lidí, převážně civilistů. Nejvíce zasažené byly Radčice, kde nepřežilo 17 lidí. „Připomíná je pamětní deska se jmény obětí při vstupu na hřbitov," řekl Foud. Bomby padaly také na vilovou čtvrť Lochotín a Vinice. Zasáhly i Karlov, kde poničily učňovský domov. Dvě bomby spadly na stejnojmennou dělnickou kolonii, konkrétně na domy na západním okraji Škodovky. Na Karlově a v dílnách ve Škodovce během květnového náletu zemřelo okolo deseti lidí. Celkem byly v noci zničeny na čtyři desítky domů, stovka staveb byla poškozena těžce.

V areálu Škody je pomník, na kterém jsou jména všech oběti bombardování

„Škodovka byla pro Němce velkou prioritou. Vyráběla kanony systému Škoda, kanony německé licence a velké množství munice do kanonů různé ráže. Náboje se vyráběly v Plzni, ale plnily za městem u Nýřan," řekl Foud. Škodovka podle něj za protektorátu zaměstnávala až 40 000 lidí, továrna vyráběla nepřetržitě. Výrobu si Němci extrémně hlídali. "Povídání o sabotážích, tedy že se někdo snažil něco poškodit nebo vyrobit špatně, nechci rozhodně znevažovat. Ale Němci to hlídali a tresty byly takové, že si to nikdo nedovolil, protože do odnášely celé rodiny. Takže ten odboj ve Škodovce, pokud byl, tak na úrovni jednotlivců, kteří se do toho nesnažili zatahovat někoho dalšího," uvedl.

Škodovácká zbrojní výroba proslula už před první světovou válkou, ze první války se jí říkalo největší zbrojovka monarchie. „V meziválečném období vyzbrojovala jak československou armádu, tak i státy, které s námi obchodovaly. Za války vyráběla pro Německo, ale zároveň prodávala zbraně státům, které stály po boku Německa," uvedl Foud. Němci byli ve strojírnách trvale po celou válku - od 15. března 1939 až do 6. května 1945. "Ve městě pro ně nebylo nic významnějšího," řekl. Plzeň byla posádkovým městem, tehdy tam byla čtyři kasárna - dvě v centru a dále na Slovanech a na Borech. „Byly tu početné jednotky, ale většinou spíš cvičily," řekl. Nebyly přímo určené k obraně města.

Důležitost Škodovky pro Němce dokladuje historik tím, že v polích za Plzní, mezi Vejprnicemi a Vochovem, postavili maketu a snažili se na ni nalákat spojenecké bombardéry. „Byla kvalitní, v měřítku 1:1, ze dřeva, plátna a drátů. Britové i Američané o ní ale věděli," řekl. Podle Fouda se traduje legenda, že Britové shodili na maketu dřevěnou bombu s nápisem "dřevo na dřevo".

Nálet amerických bombardérů před 78 lety zdemoloval plzeňskou Škodu, zbrojovka stále vyráběla zbraně pro Německo

Ničivý nálet amerických bombardérů zažil rozsáhlý areál plzeňské Škody přesně před 78 lety. Zbrojovka na území protektorátu až do osudného náletu 25. dubna 1945 produkovala stíhače tanků, děla a munici pro německou armádu. Ale nebyla sama. Zatímco...

Plzeňské strojírny nejvíce poničil nálet amerických letců 25. dubna 1945. Podle Fouda byla továrna zničená ze 70 procent, ale už v říjnu 1945 odtud vyjela první lokomotiva. „Podařilo se jim odstranit škody velmi rychle, ale úžasné bylo, že ji rychle přeměnili ze zbrojní výroby na civilní," dodal. Podnik vyráběl zbraně i za socialismu, ale zbrojní výroba se postupně přesouvala na Slovensko.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš, Archiv Zdeňka Roučky

Štítky bombardování Škody, bombardování Plzně, nálet na Škodu, spojenecký nálet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Britské bombardéry před 80 lety shodily bomby na plzeňskou Škodu, největší německou zbrojovkou v protektorátu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.