Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Potravinové bance přibývají klienti a sklady se rychle vyprazdňuji, pomoci by mohla potravinová sbírka

Potravinová banka Plzeňského kraje loni meziročně výrazně zvýšila objem vydané pomoci, přibylo i klientů. I když před jarním kolem potravinové sbírky, která se uskuteční v sobotu 22. dubna, se zásoby banky snižují, stíhá stále pokrýt požadavky svých odběratelů a jejich klientů.

Po celé ČR se 22. dubna uskuteční potravinová sbírka. Lidé při ní mohou přímo v prodejnách darovat trvanlivé potraviny a drogerii. Do akce se zapojí také desítky obchodních řetězců v Plzeňském krjai i on-line obchody. Jejich seznam najdou zájemci na webu.

„Naše aktuální zásoby jsou jako vždy před sbírkou nižší, doufáme proto v pomoc veřejnosti," uvedl ředitel plzeňské potravinové banky Lukáš Bakala. Loni se v kraji při jarní a podzimní potravinové sbírce vybralo 36 tun potravin a drogistického zboží, podobně jako v předchozím roce.

Zatímco v roce 2021 plzeňská potravinová banka vydala svým 32 odběratelským organizacím 246 tun potravin, loni to bylo 325 tun vydaných potravin a drogerie, řekl Bakala. Banka loni přijala přibližně 345 tun potravin a drogerie. Vliv na nárůstu vydané pomoci měl loni zejména příliv válečných uprchlíků z Ukrajiny, ale také větší počet Čechů, kteří se kvůli energetické krizi a rostoucím cenám dostali do tíživé sociální situace.

Přibývá také organizací, které od banky pomoc odebírají a dál ji distribuují konkrétním klientům. Odběratelů má banka aktuálně 36, zejména charity, organizace poskytující sociální služby, církevní organizace a iniciativy poskytující pomoc lidem v nouzi. „Mezi naše odběratele patří i čtyři obce a další obce mají zájem o podepsání smlouvy," podotkl Bakala. Za loňský rok dostalo podle něj pomoc z krajské potravinové banky na 35 000 klientů, výrazně víc než v předchozím roce.

„Potřeby a požadavky našich klientů zatím stačíme pokrývat, momentálně se zájem o pomoc mírně snížil," řekl Bakala. Banka má tradičně největší zájem o rýži, těstoviny, ale také například o paštiky a o dětskou a kojeneckou výživu.

K významným odběratelům pomoci od potravinové banky patří například plzeňská diecézní charita a její farní či oblastní charity. Diecézní charita letos v únoru uvedla, že za rok od invaze ruských vojsk na Ukrajinu poskytly charity na území plzeňské diecéze, tedy Plzeňského a Karlovarského kraje, potravinovou pomoc víc než 25 000 ukrajinských uprchlíků, většině z nich opakovaně. Více než 15 000 příchozím pracovníci charit v diecézi vydali jednou nebo opakovaně balíčky s hygienickými potřebami.

V České republice je aktuálně 15 potravinových bank a centrální logistické centrum. Potravinové banky shromáždily loni přes 11 300 tun potravin a prostřednictvím 1368 odběratelských organizací pomohly více než 300 000 lidí. Hodnota potravin, které banky loni shromáždily, byla přes 680 milionů korun. Potřeba potravinové pomoci v Česku loni stoupla o 30 procent.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Potravinová banka Plzeň

Štítky potravinová banka, sbírka potravin, charita, diecézní charita, pomoc potřebným, uprchlíci, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinové bance přibývají klienti a sklady se rychle vyprazdňuji, pomoci by mohla potravinová sbírka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.