Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Tylovo divadlo v Plzni uvedlo balet pro děti Sněhurka

Plzeňské divadlo J. K. Tyla uvedlo v premiéře další z řady inscenací pro dětské publikum. Choreografka a režisérka Alena Pešková připravila s baletním souborem originální taneční adaptaci pohádkového příběhu o Sněhurce a sedmi trpaslících s původní hudbou zpěvačky, houslistky, skladatelky a herečky Gabriely Vermelho, řekla mluvčí divadla Martina Drbušková.

Ve Sněhurce se kromě sólistů baletního souboru představí v rolích trpaslíků i děti z divadelní baletní školy. "Všechny dětské role jsou samozřejmě alternované, takže v tuto chvíli máme obsazeno 17 dětí. Předpokládám ovšem, že to není počet konečný. Děti rychle rostou a v průběhu uvádění inscenace budeme muset některé obměnit nebo doplnit," řekl asistent režie a tanečník jedné z rolí Miroslav Hradil.

Předlohou příběhu je legenda o zlé čarodějnici, která vlastní kouzelné zrcadlo. Do povědomí se příběh dostal díky zpracování bratří Grimmů, ve kterém se vyskytuje i sedm trpaslíků, a díky filmu z dílny Walta Disneyho z roku 1937. "Naše Sněhurka se drží více méně předlohy bratří Grimmů, ačkoliv některé hororové scény raději vypouštíme. Na druhou stranu se však také vyhýbáme líbezné a tolik známé Disneyho verzi. Hlavním motivem je boj dobra a zla, který je patrný hned od prologu," uvedla Pešková, pro níž je Sněhurka šestým baletním titulem, který nastudovala v Plzni.

Autorkou hudby je všestranná umělkyně Gabriela Vermelho, která s Peškovou dlouhodobě spolupracuje. Pro Tylovo divadlo připravily například v roce 2013 originální inscenaci Krvavá svatba podle Federica Garcíi Lorcy. Na Sněhurce se podílel také bratr Peškové, scénograf Richard Pešek jr., autorem kostýmů je Aleš Valášek. V titulní roli alternují Corinne Coxová a Charlotta Clementiová, macechou je Sara Aurora Antikainenová, otce ztvárňuje Miroslav Hradil. Prince tančí Gaëtan Pires nebo Joshua Lee a myslivce Richard Ševčík či Vojtěch Jansa.

Tylovo divadlo připravuje dětská představení v opeře, baletu i činohře už několik let. V současné sezoně kromě rodinné opery Broučci vrací na scénu obnovenou operu po děti Žvanivý slimejš. Muzikálový soubor pamatuje na děti obnovenou premiérou Muzikantské pohádky, v prosinci měla premiéru činoherní interaktivní inscenace 1 × 6 pohádek, která vychází z pohádkové knížky Františka Hrubína 2 × 7 pohádek.

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky ČR, divadlo, Plzeň, Sněhurka, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, trpaslík, premiéra, Gabriela Vermelho, balet, pohádka, Walt Disney, František Hrubín, Joshua B. Lee

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tylovo divadlo v Plzni uvedlo balet pro děti Sněhurka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.