Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letošní festival světla Blik Blik v Plzni bude v Lobezském parku

Šestý ročník plzeňského festivalu světla Blik Blik povede letos poprvé mimo zastavěné území. Cesta za světelnými instalacemi umělců z několika zemí vezme lidi 27. a 28. března do Lobezského parku a jeho okolí ve čtvrti Doubravka, řekla Petra Čížková z DEPO2015, jehož tým akci pořádá.

Festival světla se v Plzni poprvé konal v roce 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury. Světelné objekty a instalace si každý rok prohlédly desítky tisíc lidí. Loni jich do centra města přišlo na 50 tisíc.

Umístění v zeleni Lobezského parku, který prošel předloni rozsáhlou obnovou, má podle manažerky festivalu Petry Krákorové mimo jiné odbourat fronty u jednotlivých instalací. "Právě to totiž trápilo návštěvníky při loňském rekordním ročníku. V roce 2020 budou všechny placené instalace na jednom místě se společným vstupem. Neplacené instalace se objeví volně podél nově naplánované trasy," řekla. V minulých dvou letech zavedl festival vstupné na interiérové instalace. Jedna vstupenka za 50 korun platila pro všechny placené expozice.

Trasa letos povede od Divadla Alfa, podél řeky Úslavy, přes Lobezský park k Rolnickému náměstí a zpět. Centrum bude v parku. Organizátoři zatím odhalili první z připravovaných instalací Analemma od japonského umělce Jasuhira Čidy. Je to hustá síť tenkých nití natažených mezi stromy, která nese světlo a vytváří dojem hvězdného reje. Tvorba instalace trvá asi deset dní. Čido měl svou práci na plzeňském festivalu už v roce 2016.

Autoři | Foto Kudyznudy.cz

Štítky ČR, zábava, Plzeň, festival, instalace, Doubravka, Evropské hlavní město kultury, Divadlo Alfa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní festival světla Blik Blik v Plzni bude v Lobezském parku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.