Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Příběh geniálního architekta Adolfa Loose a jeho plzeňskou tvorbu představuje výstava v Bruselu

Putovní výstava Loos and Pilsen představuje osobnost světově proslulého architekta, jeho tvorbu i osudy židovských obyvatel, pro které tvořil a jejichž osudy mnohdy tragicky poznamenala druhá světová válka. Expozice procestovala světové metropole jako byl například Tel Aviv, New York, Vídeň, Paříž nebo Tokio. Nyní mohou zájemci obdivovat plzeňské realizace světoznámého architekta také v Českém centru v Bruselu. V září se výstava vrátí do Plzně a bude k vidění v mázhausu plzeňské radnice.

„Cílem výstavy je představit v zahraničí Loosovu unikátní tvorbu v plzeňských interiérech, neboť Plzeň je městem s druhým největším počtem jeho realizací po Vídni. Autorem výstavy je Petr Domanický, architekt a kurátor sbírky architektury Západočeské galerie v Plzni. Projekt byl finančně podpořen městem Plzeň,“ uvedla mluvčí Západočeské galerie v Plzni galerie Gabriela Darebná.

Výstava je rozdělena na tři části. Na úvod se návštěvníci seznámí s Adolfem Loosem a jeho životním příběhem. „Prostřednictvím historických fotografií a textů na velkoformátových panelech,“ přiblížil Domanický.

Další část výstavy odvypráví příběhy plzeňských investorů Loosových realizací. Většinou se jednalo o bohaté rodiny obchodníků, lékařů a průmyslníků s židovskými kořeny. Jako byli Krausovi, Brummelovi, Voglovi nebo Semlerovi.

Rezidence slavného plzeňského továrníka Oskara Semlera prošla rozsáhlou rekonstrukcí

Nejrozsáhlejší a nejvýznamnější bytová realizace podle konceptu světově uznávaného architekta Adolfa Loose prošla velkou rekonstrukcí a od září se otevře i pro návštěvníky. Dům Oskara a Jany Semlerových na Klatovské třídě 110 v Plzni se pyšní...

„Poslední část výstavy dává nahlédnout do plzeňských loosovských realizací. Působivé velkoformátové fotografie interiérů v současné podobě po rekonstrukci přímo lákají k návštěvě Plzně,“ prozradila Darebná.

Výstavu doplňují také interaktivní obrazovky, díky kterým mohou lidé blíže nahlédnout do interiéru nebo si prolistovat historické fotografie a další dokumenty. Závěr výstavy se pak zaměřuje na pátrání po osudech původních majitelů unikátních bytů a jejich potomků.

Adolf Loos v západočeské metropoli působil mezi lety 1907 až 1932 a vytvořil nejméně 13 interiérů. Návštěvníci se mohou vydat na tři pravidelné prohlídkové trasy, které je provedou čtyřmi interiéry. Obdivovat můžete byt manželů Krausových, byt Voglových, do Brummelovův dům i Semlerovu rezidenci. V nabídce je také i příležitostná trasa do bytu rodiny Huga Semlera a apartmánu Richarda Hirsche.

Ohodnoť článek

Foto České centrum Brusel, Loosovy interiéry

Štítky Adolf Loos, interiéry, Loosovy interiéry, architektura, putovní výstava, Západočeská galerie v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběh geniálního architekta Adolfa Loose a jeho plzeňskou tvorbu představuje výstava v Bruselu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.