Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Plzeňském kraji lze lyžovat v Železné Rudě, hlavně na Špičáku

V Plzeňském kraji se zatím lyžuje jen na Šumavě v Železné Rudě. V provozu jsou omezeně sjezdovky Nad Nádražím, Samoty a Alpa louka. Nejvíce možností mají lyžaři v největším zimním areálu Ski&Bike Špičák, který je v provozu od pondělí.

"Nad Nádražím jezdí vlek do půlky, stejně jako Alpa louka a dále je v provozu malý vlek na Samotách," řekla dnes Barbora Kučerová z infocentra v Železné Rudě.

Ve Ski&Bike Špičák se lyžuje od pondělí každý den od 8:30 do 16:00. "Stále na jedné hlavní sjezdovce v kombinaci horního úseku trojky Slalomové a dolní části dvojky U zalomeného, kde je v průměru 30 centimetrů sněhu," uvedl mediální zástupce areálu Karel Samec. K dispozici je lyžařské hřiště s pohyblivým kobercem pro děti před chatou Blaženka.

"Návštěvnost v prvních dvou dnech sezony 30. a 31. prosince byla okolo 700 lidí denně, což považuji za optimální počet vzhledem ke kapacitě jedné otevřené tratě. Na Nový rok tu lyžovalo asi 400 lidí," řekl ředitel areálu Vladimír Kasík. V posledních dnech panuje na Špičáku inverzní počasí, tedy jasno a slunečno doprovázené teplotami na nulou. Změna s možným sněžením se očekává o víkendu.

Ve středisku se zatím lyžuje za ceny vedlejší sezony. Celodenní skipas pro dospělého vychází při nákupu online o pět procent levněji než u kasy, kde stojí 550 korun, dětský 390 korun. Otevřena je lyžařská škola, půjčovna a všechny restaurace a občerstvení.

"Na Železnorudsku je krásně jasno, inverze. Nahoře bylo ráno plus pět stupňů a dole ve městě (Železná Ruda) jsme měli minus šest. Noční teploty jsou pod bodem mrazu, areály se snaží zasněžovat," uvedla Kučerová. Denní teploty jsou na kopcích nad nulou, ve městě kolem nuly. Lidé po Silvestru podle Kučerové postupně odjíždějí.

Podmínky pro běžkaře zatím na Šumavě nejsou příznivé. "Trasy se neupravují kvůli nedostatku sněhu. Funguje jedině Modrava nahoře na Březníku a v Německu jsou upravené jeden větší a druhý malý okruh na Bretterschachten (za hranicí u Velkého Javoru), kde ale podmínky nejsou moc dobré, protože je to tam přeplněné lyžaři," uvedla Kučerová. Podle ní se jezdí také na nedalekém okruhu Scheiben u Bodenmaisu.

Mimo provoz jsou zatím v Plzeňském kraji areály v Kašperských Horách, Kocourově a lyžovat se nedá ani v Českém lese.

Autoři | Foto Jiří Falout

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Plzeňský, Plzeňský kraj, Železná Ruda, Špičák, Šumava, Nad nádražím, Alpa, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji lze lyžovat v Železné Rudě, hlavně na Špičáku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.