Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Lidovci na Plzeňsku se spojí do voleb s agrárníky a Nestraníky

KDU-ČSL půjde do krajských voleb v příštím roce v Plzeňském kraji v koalici s Nestraníky a s Agrární demokratickou stranou (ADS), v jejímž čele stojí bývalý poslanec za ANO Pavel Šrámek. Strany podepsaly memorandum, kandidovat budou společně jako Koalice pro Plzeňský kraj, řekla předsedkyně krajské organizace lidovců a náměstkyně hejtmana pro školství a cestovní ruch Ivana Bartošová.

Bartošová bude lídrem kandidátky, na dalších místech se budou pravidelně střídat agrárníci, Nestraníci a lidovci. Na druhém místě kandidátky bude Šrámek, v čele Nestraníků stojí rokycanský místostarosta Tomáš Rada. "ADS si zatím nárokuje devět míst na té kandidátce. My chceme postavit nějaké osobnosti, které budou respektovat náš volební program a jsou zajímavé v celém kraji, ať už to jsou starostové nebo nějaké významné osobnosti z řad nestraníků," uvedla Bartošová.

Předseda ADS, soukromý farmář z Líní u Plzně Šrámek, považuje lidovce za nejbližší politické partnery. Jeho stranu s nimi pojí společné tradiční hodnoty, jako je rodina, tradice, rozvoj venkova, zemědělství a podobně. Tématem, kterému se chce mimo jiné věnovat, je právě rozvoj venkova, problematika vody, sucha, podpora vyrovnaného a citlivého hospodaření v krajině.

Nestraníci jsou pro lidovce v kraji tradiční parter, kandidovali spolu i v minulých krajských volbách. Tehdy byli třetí součástí Koalice pro Plzeňský kraj zelení. Koalice tehdy získala 5,11 procenta hlasů a dva z 45 mandátů v zastupitelstvu, oba současní zastupitelé jsou lidovci. Minulé volby v kraji vyhrálo ANO a získalo 11 z 45 mandátů, skončilo ale v opozici. Na koalici s těsnou nadpoloviční většinou 23 křesel se dohodla druhá ČSSD s devíti mandáty, třetí ODS s osmi křesly, Starostové a Patrioti se čtyřmi a Koalice pro Plzeňský kraj se dvěma mandáty.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, KDU-ČSL, Plzeňský, Plzeňský kraj, Ivana Bartošová, Pavel Šrámek, ANO 2011, Agrární demokratická strana, Tomáš Rada, ČSSD, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidovci na Plzeňsku se spojí do voleb s agrárníky a Nestraníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.