Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kostelec zorganizoval pro obce ve správním území čipování psů

Kostelec na Tachovsku zorganizoval pro všech šest obcí ve svém správním území čipování psů. Povinný čip pod kůži, který má dostat zvíře při pravidelném přeočkování proti vzteklině nebo do půl roku od narození, nařizuje od ledna novela veterinárního zákona. S veterináři ze Stříbra obec dohodla jednotnou cenu 500 korun, za niž všechny psy očipovali, řekl starosta Kostelce František Trhlík (KSČM).

"Zároveň nám doporučili kódové číslo, které nás přivede na server," uvedl starosta. Podle něj je ale problém, že fungují tři servery s evidencí čipů, které spolu nekomunikují. "Připravuje se celostátní registr s centrální evidencí čipovaných psů. Bylo by dobré, aby byl co nejdříve," uvedl.

Každý obyvatel si sám zařídil a zaplatil čipování. "Někteří argumentují tím, že to zatím k ničemu není, protože to zatím nikdo nemůže využít, když jsou tři servery a řada obcí navíc nemá čtečky," uvedl Trhlík. Kostelec lidem říká, že je to zákonná povinnost. "Další očkování by nemohli (psi) bez čipu prodělat, kromě psů označených tetováním před červencem 2011," řekl.

Většina obyvatel už podle Trhlíka nechala psy očipovat. "Dostali známku, kód čipu a měli se sami registrovat na server," řekl. Obec nemůže, protože nezná čísla kódů majitelů psů. "Do centrálního registru budeme mít přístup a budeme si ho moci stáhnout," uvedl.

Obec léta psy registruje při vydávání známek, kterou má dát majitel psovi na obojek. Od ledna ji budou dostávat jenom psi s čipem.

Podle Trhlíka je povinné čipování rozumný krok, ale musí fungovat národní registr. "A my, co to budeme kontrolovat, musíme mít čtečky. Psy odchytíme do zádržných kotců. Tam kód přečteme a hned to dáme na internet nebo rovnou zatelefonujeme majiteli. Ideální stav," uvedl Trhlík. Obec si neúčtuje náklady a je ráda, když si ztraceného psa nakonec psa někdo vezme.

Plzeň, která jako jedno z prvních měst nařídila povinné čipování vyhláškou, má databázi psů už od roku 2005 a dnes je jich v ní přes 10 tisíc. Eviduje díky ní poplatky a má ji k dispozici také útulek zřizovaný městskou policií. Vznik celostátního registru by ale město uvítalo kvůli zatoulaným psům odjinud.

Očkování psů proti vzteklině je v ČR povinné od roku 1953. Čip už má více než polovina z dvou milionů psů v zemi. Po Novém roce hrozí majitelům psa bez čipu sankce až 20 tisíc korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hobby, psi, Plzeňský, pes, Kostelec, František Trhlík, KSČM, okres Tachov, Stříbro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostelec zorganizoval pro obce ve správním území čipování psů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.