Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Prvním miminkem letošního roku v Plzeňském kraji je Matyáš, narodil se v Mulačově nemocnici v Plzni

, aktualizováno 1. ledna 2023, 11:20

První letošní dítě v Plzeňském kraji se narodilo v 06:16 v porodnici Mulačovy nemocnici v Plzni. Chlapeček Matyáš váží 3450 gramů, jeho délku změří zdravotní sestry až v pondělí. Další čtyři porodnice v regionu na první letošní miminko teprve čekají.

„Chlapeček je v pořádku. Maminka je prvorodička," řekla dnes ráno novinářům Gabriela Štorkánová z gynekologicko-porodnického oddělení Mulačovy nemocnice. Dodala, že délku novorozence měří porodnice až druhý den po narození. „A následovala i první holčička, která se narodila také prvního ledna a to v 9,49 hod. a jmenuje se Sofie s váhou 3230 g. Gratulujeme maminkám a přejeme hodně zdraví celým rodinám!"

Pravděpodobně úplně prvním letošním miminkem v České republice je Anička, která přišla na svět v porodnici Nemocnice AGEL Šternberk v 00:08 hodin 1. ledna. Jen o minutu později se v Praze narodila Timea. Přišla na svět v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí v neděli v 00:09.

V roce 2022 se v Mulačově nemocnici v Plzni pod vedením nové primářky Novorozeneckého oddělení Hany Tobrmanové narodilo 717 dětí, z toho 382 hochů. Nejčastější jméno pro chlapce bylo Jakub, Vojtěch, Lukáš, David, netradiční jména pak pro chlapce byla např. Artem, Alfréd, Brian, Dion, Denny, Jonatán, Leopold, Luca, Lovesh, Markus, Metoděj, Nazar, Noah, Selim, Solomon, Zachariáš. V nemocnici přišlo na svět 335 dívek, nejčastější jméno pro holčičku bylo Eliška, Anna, Sofie, Viktorie. Netradiční jména pak pro dívky byla např. Alma, Amina, Bianca, Bella, Holly, Ionela, Kira, Mia, Marlen, Mirabela, Thálie a Zlatoslava. 

V roce 2022 se v Mulačově nemocnici narodila čtyřikrát dvojčátka, o rok dříve se narodila dvojčátka pětkrát. Nejlehčím miminkem roku byl Jakub, který vážil 2270 g. Nejtěžším miminkem roku byl Antonín s váhou 4850 g. Poslední miminko roku 2022 se narodilo 31.12. 2021 v 12,10 hodin, byl to chlapeček Tadeáš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Plzeň

Štítky Nový rok, první miminko, novorozenci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvním miminkem letošního roku v Plzeňském kraji je Matyáš, narodil se v Mulačově nemocnici v Plzni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.