Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Práce je koníčkem, psí parťáci jsou členové rodiny a jsou schopni položit za policisty život

PR článek

Každý policista má svého kolegu, a tak je to i na oddělení služební kynologie. Jen ten jejich nemluví, ale štěká. Psi si dokáží vytvořit pevný vztah k člověku a díky svým nenahraditelným schopnostem a vlastnostem jsou vynikající pro výkon služby.

Práce u Policie ČR je rozmanitá, má mnoho útvarů a služebních míst, kde si každý najde své uplatnění nejen podle vzdělání. „A když se podaří, že je práce zároveň vaším koníčkem, je to ta nejlepší varianta,“ říká vedoucí oddělení služební kynologie Petr Uher.  Nejvíce se ve službě využívají němečtí ovčáci. Kromě dalších plemen, jako jsou belgičtí ovčáci, využívají psovodi v Plzeňském kraji například i border kolie nebo anglické špringršpaněly a to na specializované činnosti.

Jak se ze štěněte stane policejní pes

Štěňata se získávají převážně z chovné policejní stanice Prackovice. „Snažíme se si nové parťáky vybírat podle povahových vlastností, aby byli nebojácní, měli chuť si hrát a hlavně musí mít výborný zdravotní stav. Výcvik formou hry začíná hned poté, co si dvojice psovod-pes vybudují vzájemný vztah,“ popisuje Petr Uher.  Policista pak trénink směřuje podle praktického zaměření. Psovodi skupin základních kynologických činností zaměřují výcvik na vyhledání pohřešovaných a hledaných osob a věcí, zadržení pachatele protiprávního jednání nebo zakročení při narušení veřejného pořádku během různých shromáždění. V rámci oddělení služební kynologie slouží také psovodi specialisté, kteří zase musí umět se svými psy vyhledat v jakémkoliv prostředí, ať je to například vozidlo, dům, diskotéka, les nebo požářiště, zájmové komodity, mezi které patří drogy, výbušniny, požární akceleranty či zbraně.

Psovod má povinnosti i po konci směny

Na oddělení opravdu musí pracovat lidé, kteří mají kynologii jako koníček. „To, že nám skončí služba, neznamená, že naše povinnosti skončily. Psy si bereme domů a staráme se o ně. Jsou součástí rodiny, takže s námi tráví volný čas. Samozřejmě bez pochopení našich blízkých by to nebylo možné,“ říká Petr Uher.  Ráno, než psovod nastoupí do služby, pes již musí být vyvenčený a připravený rovnou na výjezd, na který může být povolán hned po nástupu do služby. 

 

Spolupráce se všemi útvary

Policie je jeden tým, a i když má každý na starosti jinou specializaci, vždy je jeden společný cíl. Dopadnout pachatele, ochránit občany a jejich majetek nebo naopak trestné činnosti předejít. Psovod se svým parťákem spolupracuje s ostatními kolegy z obvodních oddělení, dopravní policie nebo služby kriminální policie a vyšetřování.  Služební pes má schopnosti, které pomáhají při každodenním boji s kriminalitou. Součástí 24hodinové směny psovoda je, mimo jiné, i služební příprava policisty, výcvik psa i jeho ošetřování.

Jsou případy, které utkví v hlavě

Ze všech případů, ve kterých se podaří vypátrat pachatele, nalézt věc pocházejí z trestné činnosti nebo při pátrací akci nalézt pohřešovaného, mají policisté radost, ale berou to jako jejich práci. Pokud se někdy nezadaří, tak jak by chtěli, vezmou si z toho ponaučení pro příště. „V hlavě mám do teď případ, kdy policisté vypátrali hledaného muže na Domažlicku, ale ten nereagoval na opakované výzvy a utíkal. Jiným způsobem, než použitím služebního psa, nebylo možné pachatele zadržet. Při zákroku ale muž vytáhl nůž s 11 centimetrovou čepelí a psa Romera pobodal. I přes utržená zranění pes zákrok dokončil, kolegové muže zadrželi a Romer musel podstoupit ihned operaci. Další případ, který mi utkvěl v paměti, se stal v Plzni. Kolegu ve službě zastavili svědci s tím, že došlo na Doubravce k přepadení prodejny. Jeden ze svědků pachatele sledoval a zjistil, že má u sebe zbraň. Psovod se psem Plutem sledoval pachové stopy a nedaleko muže zahlédl. Ani on nereagoval na výzvy a nechtěl se zastavit. V jednu chvíli pachatel vytáhl zbraň a kolega tedy pustil psa, který díky svému výcviku zabránil tomu, aby muž vystřelil na policistu,“ vzpomíná vedoucí oddělení. Oba psí parťáci zachránili policistům život a na těchto příkladech je vidět, že je psi mají rádi stejně, jako oni je. 

Policejní psi umí i pomáhat

„S Kofinou, fenkou vycvičenou na vyhledávání drog, jsme si prošli kurzem canisterapie a nejen ve službě, ale hlavně ve volnu jsme navštěvovali například domovy pro seniory. Klienti vždy evidentně pookřáli, když se mohli potěšit se zvířecím terapeutem,“ uvádí Marián Lenárt. Na psy se ale těší i děti, které navštěvují policisté v dětských domovech. Ukáží jim, co vše pejskové umí a většinou s sebou vezmou právě psy, se kterými se mohou pomazlit. Některé děti by se chtěly také stát policisty. Tak jim poradí, co pro to mají udělat.

Policisté hledají nové kolegy

Uchazeč o práci u Policie ČR na začátku projde přijímacím řízením, které se skládá z psychotestů, fyzických testů a zdravotní prohlídky. Pokud vše zvládne, může nastoupit do služebního poměru. První rok policisté absolvují základní odbornou přípravu, která je nezbytným kvalifikačním požadavkem pro výkon služby a pak již slouží na oddělení, které si vybrali. „Pokud má uchazeč zájem o specializované činnosti jako je například kynologie, musí stejně získat zkušenosti na základních útvarech. Situace z ulice si policista nenastuduje v příručce, ale musí si jimi projít,“ doplňuje Petr Uher. Práce u Policie ČR je o samostatnosti a zodpovědnosti, ale i o riziku. Zároveň přináší mnoho benefitů. Stabilitu, automaticky zvyšující se příjem, 30 dní dovolené a náborový příspěvek až 150 tisíc korun.

Náborový formulář Policie ČR

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, oddělení služební kynologie, policejní pes, kynolog, psovod, práce policejního psovoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce je koníčkem, psí parťáci jsou členové rodiny a jsou schopni položit za policisty život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.