Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sbírka přichází za pět minut dvanáct, zní z potravinové banky v Plzni, lidé ji mohou podpořit již zítra

Ve skladech potravinových bank se významně tenčí zásoby a jinak tomu není ani v západočeské metropoli. Jen letos se jejich výdaje pro potřebné ztrojnásobily. Doufají, že jim pomůže podzimní Sbírka potravin, která se tuto sobotu uskuteční v 68 obchodních řetězcích po celém Plzeňském kraji. Pomoci mohou lidé i online nákupem.

Plzeňská potravinová banka má letos rekordní výdaje. Jen od začátku letošního roku předala potřebných 250 tun potravin. V loňském roce podpořila 10 tisíc osob, letos se jedná už o 33 tisíc lidí. Velký vliv na tom měla válka na Ukrajině a příchod válečných uprchlíků.

Již zítra startuje podzimní Sbírka potravin, do které se zapojují prodejny po celé republice. V našem kraji se jedná o bezmála 70 míst, kde budou moci zájemci přispět svým nákupem pro potřebné. Podle organizátorů přijde vhod trvanlivé zboží nebo dětská drogerie. Darované zboží pomůže rodinám v azylových domech, samoživitelům i například v domovech pro seniory.

„Máme skoro prázdné sklady. Sbírka přichází za pět minut dvanáct," konstatoval ředitel potravinové banky v Plzni Lukáš Bakala. Nejvíce jdou na odbyt trvanlivé potraviny a velký zájem je také o drogerii nebo dětskou výživu. V celkem 68 obchodech v Plzeňském kraji budou moci lidé také narazit na dobrovolníky, kteří jim případně poradí s nákupem zboží.

„Za poslední dva roky se obchodní řetězce snaží zapojit ve větší míře. Každým rokem se nám podaří pokořit nějaký rekord, ale letos je to trochu vlažnější. Lidé už jsou docela vydaní, neboť letos bylo těch sbírek opravdu hodně, a to i mimo naše národní sbírky. Nálada k tomu darování je letos horší, ale doufáme, že takto před Vánoci budou lidé solidárnější,“ uvedla provozní manažerka plzeňské potravinové banky Michaela Paikrtová.

Seznam zapojených obchodů mohou lidé nalézt na webových stránkách Sbírky potravin, kde je i interaktivní mapa a přehledný seznam zboží, které je nejvhodnější. Přispívat mohou lidé i online přes společnosti jako je Rohlík, Košík a Tesco Online nákupy. Možné je také osobně přijít přímo ke skladu, který najdou v ulici Politických vězňů v Plzni. K dispozici jsou tam každý všední den od 8:00 do 15:00.

„Je pravda, že přímo k nám do skladu chodí v průběhu roku čím dál více dárců. Musím říct, že i na sbírkách potravin je sice hodně lidí, kteří nám nedají vůbec nic, ale když už se najde nějaká dobrá duše, tak daruje mnohem větší množství, než byste očekávali. Máme tady sice menší množství dárců, ale darují větší množství potravin,“ dodala Paikrtová.

Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí v České republice a jsou do ní po celé zemi zapojeny tisíce lidí z řad dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a neziskových organizací. Darované zboží se převeze do skladů potravinových bank, odkud se následně bude distribuovat přes jednotlivé charitativní organizace všem potřebným. Sbírka potravin se od roku 2019 koná dvakrát ročně.

Ohodnoť článek

Foto Sbírka potravin

Štítky Sbírka potravin, potravinová banka, dobrovolnictví, charita, azylové domy, matky samoživitelky, banka, jídlo, Plzeň, Plzeňský kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Tesco, Česko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírka přichází za pět minut dvanáct, zní z potravinové banky v Plzni, lidé ji mohou podpořit již zítra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.