Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Domažlická společnost nanoSpace je firmou roku Plzeňského kraje, řezbář Karel Tittl je nejlepším živnostníkem

Firmou roku Plzeňského kraje se stala společnost nanoSpace z Domažlic, která vyrábí polštáře a peřiny s nanovlákennou membránou. Tituly Živnostník roku 2022 a Živnostník roku Srdcař 2022 pak získal řezbář Karel Tittl z Velhartic na Klatovsku, jeho řezbářská dílna proslula zejména výrobou betlémů.

Vítězný živnostník Karel Tittl se věnuje práci se dřevem, ke které přičichl už v ranném dětství. Zpočátku vyráběl na soustruhu drobné soustružené svícny, kterými obdarovával své známé. „Po převratu v roce 1989 jsem se dostal k zaměstnání lesníka v Bavorsku, kde jsem se seznámil s místním řezbářem, přezdívaným "Svatý", od kterého jsem získal velmi mnoho cenných dovedností a znalostí v řezbářském řemesle a také významnou podporu,“ říká Karel Tittl.

Po půl roce opustil práci lesního dělníka a začal se naplno věnovat řezbářství. Na prvních ze svých betlémů spolupracoval ještě se zkušenějšími řezbáři z blízkého či dalekého okolí. Svůj první betlém, zhotovený v roce 1991, věnoval do domova seniorů v Kůsově. Ve svém řemesle je velmi výrazně ovlivněn lidovým uměním Šumavy. Byl mezi prvními, ne-li zcela první, kdo v oblasti jihozápadní Šumavy vzkřísil řezbářské řemeslo a stal se také inspirací pro mnohé další. Jeho řezbářskou dílnu průběžně oslovují farnosti, popřípadě zájmová uskupení s požadavkem na restaurování či zhotovení kopií z již existujících řezbářských děl.

Druhé místo vybojovala v kategorii živnostníků získala Adéla Telekiová věnující se ruční výrobě přírodní kosmetiky. Třetí příčku obsadil brašnář Jiří Kříž. V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězil a toto ocenění v Plzni získal rovněž řezbář Karel Tittl.

Úspěchy sbírá nanotechnologie

Vítěznou regionální firmou roku je český výrobce bariérových lůžkovin pro alergiky s nanovlákny a antivirových šátků, které byly významným faktorem boje s koronavirovou pandemií. „Jsme zároveň největší on-line prodejce českých nanotechnologických produktů v České republice, kde prodáváme kromě našich výrobků i výrobky dalších českých nanotechnologických firem,“ říká spoluzakladatel vítězné firmy nanoSPACE Stanislav Jiřinec.

V roce 2016 přišla firma na trh i s prvním protiroztočovým povlečením, které kombinovalo bavlněný satén s nanovlákennou membránou. Stali se tak prvním výrobce povlečení na světě, které dokáže nahradit takzvané bariérové povlaky. Aktuálně ji čeká expanze na zahraniční trhy. Zákazníky jsou všichni, kteří se zajímají o své zdraví, ekologii a technologické novinky. Mezi klienty má alergiky, domácí kutily, rodiny s dětmi, ale i ženy, které mají rády kvalitní českou a ekologickou kosmetiku a muže, kteří hledají technologické vychytávky pro zpříjemnění a zjednodušení života.

Druhé místo v hodnocení odborné poroty získala společnost Kolowratovy sady, která se věnuje ovocnářství a výrobě moštu, limonád, cideru, medu a medoviny. Bronzovým umístěním se může pyšnit společnost s projekty na podporu udržitelného rozvoje ORRO GROUP.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto firmaroku.cz

Štítky firma roku Plzeňského kraje, živnostník roku, nanoSpace, Karel Tittl, Plzeňský kraj, okres Klatovy, Domažlice, Velhartice, výroba, řemeslo, Bavorsko, IBM, Jiří Kříž, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlická společnost nanoSpace je firmou roku Plzeňského kraje, řezbář Karel Tittl je nejlepším živnostníkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.