Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Radnice hledá vánoční strom, který bude dělat parádu na náměstí, majiteli pomůže s pokácením a zajistí i odvoz

Advent tu máme už za pár měsíců a každoročně ho doprovází slavností rozsvícení stromečku na náměstí Republiky. Loni se mohli Plzeňané kochat nádhernou jedlí obrovskou, kterou věnovali manželé z obce Zahrádka na Karlovarsku. Letos by ale město bylo raději, kdyby vzrostlý jehličnan pocházel z Plzně nebo blízkého okolí.

Máte na své zahradě strom, který už překáží nebo hází stíny do oken a nějaký čas přemýšlíte o jeho pokácení? Možná je to právě ten správný exemplář, který by mohl o Vánocích ozdobit plzeňské náměstí.

„Vhodný je jehličnatý strom, především smrk, jedle nebo douglaska o výšce zhruba mezi třinácti až patnácti metry pravidelného kuželovitého tvaru s neprosychajícími větvemi. Důležité také je, aby k němu byl přístup pro jeřáb a nákladní auto, abychom mohli zajistit jeho bezpečné pokácení a odvoz na náměstí Republiky,“ popisuje Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.

Jestli o takovém stromu víte, můžete napsat na e-mailovou adresu svsinfo@plzen.eu. K textu nezapomeňte přiložit fotografii jehličnanu. Své tipy můžete posílat do konce října. Havelka také upozorňuje, že ani po pokácení není jistota, že strom na náměstí doputuje. Dřevina totiž musí projít důkladným zkoumáním, že není napadena hnilobou nebo jinak poškozena.  „I proto musíme mít v záloze několik variant,“ doplnil Havelka.

Loni mohli o ozdobách na stromečku rozhodovat lidé v anketě. Nakonec zvítězila bílá varianta. Světelné řetězy mají dohromady 3,5 kilometru a mohou se rozsvěcet po jednotlivých sekcích. Vše doplňují malé i velké světelné hvězdy, světelná špička a bílé plastové ozdoby.

První vánoční strom se na náměstí objevil v roce 1925

Úplně první stromeček ve veřejném prostranství mělo Brno v roce 1924. Plzeň se k této tradici připojila o rok později. U stromečků byly umístěné pokladničky, kam mohli obyvatelé vhazovat drobné příspěvky pro sirotky.


Vánoční strom na náměstí Republky v Plzni v roce 1931, zdroj: Národopisné muzeum Plzeňska 

Tradice po roce 1948 zmizela a vrátila se po více než 40 letech. V Plzni je akce spojená se slavnostním rozsvěcením o první adventní neděli. Zároveň jsou kolem stromu rozmístěny stánky řemeslníků, kteří nabízejí své zboží v rámci adventních trhů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky vánoční strom, město hledá strom, Vánoce, adventní trhy, rozsvícení stromečku, vánoční stromek, Plzeň, Náměstí republiky, strom, Karlovarský kraj, Zahrádka, slavnost, advent, Národopisné muzeum Plzeňska, jehličnany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice hledá vánoční strom, který bude dělat parádu na náměstí, majiteli pomůže s pokácením a zajistí i odvoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.