Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ztracená houbařka visela přes tři hodiny zachycená za kořen ve srázu nad řekou, ze kterého se zřítila

Přes tři hodiny se držela kořene ve velmi prudkém srázu nad řekou v lese na jižním Plzeňsku pětašedesátiletá houbařka. Když si krátila cestu obtížným terénem, utrhl se s ní svah. Na poslední chvíli se zachytila za kořen a zabránila tak pádu do řeky. Když zjistila, že se sama nedokáže dostat nahoru, zoufale volala policii o pomoc.

Policisté přijali na linku 158 oznámení od houbařky, která se nacházela v ohrožení života v 19:20 hodin. Operační důstojník vyslal okamžitě do terénu v okolí Nezvěstic policejní hlídky. Po celou dobu operační důstojník s oznamovatelkou komunikoval telefonicky, kdy vyslaným hlídkám, během jejich přesunu, upřesňoval polohu, kde by se mohla ztracená žena nacházet.

Seniorka s Alzheimerem vyrazila do lesa sbírat bylinky a ztratila se. Do akce vyrazili i psovodi Horské služby

Dramatické pátrání po ztracené dvaasedmdesátileté ženě trpící Alzheimerovou chorobou teď popsali záchranáři Horské služby. Ti do akce nasadili celkem 11 psovodů ze své speciální kynologické brigády. Seniorka se ztratila na severním Plzeňsku u...

„Oznamovatelka uvedla, že byla na houbách kousek za obcí Nezvěstice. Když se vracela zpátky domů, tak si chtěla cestu zkrátit a rozhodla se jít úzkou cestou ze svahu směrem k řece. Podcenila však podmáčenou zem, která se s ní jedné chvíli utrhla a ona sjela přibližně 15 metrů dolů ze strmého svahu. Tam se zachytila za kořen, protože jinak by spadla až do řeky. Poté zkoušela vylézt zpět na cestu, ale toto se jí nedařilo. Na místě byla asi dvě hodiny a poté, když zjistila, že to sama nezvládne, zavolala policii,“ uvedla mluvčí policie Veronika Hokrová.

Obě hlídky dorazily k vodojemu na konci Nezvěstic, kde se rozdvojovala lesní cesta. Každá z hlídek začala propátrávat jednu z cest. „Během průzkumu byl u služebních vozidel zapnutý zvukový a výstražný signál, a to za účelem toho, aby oznamovatelka sdělila, zda slyší zvuk a jestli se tento zvuk přibližuje nebo vzdaluje. Tímto se podařilo zúžit okruh pátrání,“ popsala pátrání mluvčí policie.

V lokalitě byl nepřístupný terén s kameny, stromy a hustými křovisky, kde vše bylo promáčené vzhledem k deštivému počasí. Ženu policistou na telefonu poučil, aby křičela a bylo možné ji podle tohoto lokalizovat. Díky perfektní spolupráci operačního střediska a policejních hlídek se seniorku podařilo v lese vypátrat živou a zdravou.

Pro záchranu zaklíněné ženy policisté ke stromu uvázali provaz, který k ní spustili. „Paní se za pomoci provazu a jištění ze strany policistů dostala zpět na rovnější povrch. Policisté ženu doprovodili na zpevněnou cestu o 120 metrů dále. Vzhledem k jejímu věku a době strávené venku na místo přivolali také záchranáře,“ dodala mluvčí policie. Z dramatického dobrodružství se šťastným koncem nakonec vyvázla houbařka bez újmy na zdraví.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ztracená houbařka, visela za kořen, záchrana ztracené houbařky, spadla ze srázu, policie, svah, terén, Plzeňský kraj, Nezvěstice, les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztracená houbařka visela přes tři hodiny zachycená za kořen ve srázu nad řekou, ze kterého se zřítila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.