Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeň vybuduje asi za 500 milionů dům pro seniory se 62 lůžky v městské části Slovany

Za 500 milionů korun vybuduje město Plzeň polyfunkční dům pro seniory v parkové oblasti Chvojkovy lomy v městské části Slovany. Ve 48 pokojích se 62 lůžky a sociálním zařízením a dalším vybavením bude poskytovat sociální služby domova se zvláštním režimem. Díky tomu se zvýší dostupnost této služby pro obyvatele města a zkrátí se čekací lhůty. Poskytovatelem služeb bude plzeňská obecně prospěšná společnost Domovinka - sociální služby.

Město v listopadu požádá o dotaci na stavbu z Národního plánu obnovy, která by měla činit 80 milionů. „Teď doděláváme dokumentaci pro stavební povolení a hned poté se bude o povolení žádat, aby se mohlo začít stavět. Čekali jsme trochu na podmínky dotace, protože tam hrála roli taxonomie, tedy energetické úspory a kolik nám povolí lůžek," uvedl náměstek primátora David Šlouf (ODS). V aktuálně vyhlášené výzvě už je podle něj dán poměr jedno- a dvoulůžkových pokojů. Bude to tedy 62 lůžek a na ně se musela dokončit projektová dokumentace. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) by mělo o dotaci rozhodnout do šesti měsíců.

Město už má v rozpočtu, tedy ve svém fondu kofinancování dotovaných projektů, schválených 270 milionů korun. „V první polovině příštího roku bychom měli začít stavět domov na zelené louce. Do tří let bude dokončený," řekl náměstek. Podle něj není dotace, vzhledem k její předpokládané výši 80 milionů korun, striktní podmínkou pro zahájení stavby. „Plzeň ten domov potřebuje. Dotace by byla příjemná pomoc, ale já osobně to nemám tak, že se to musí stavět jen za podmínky dotace," řekl.

Podle ředitele městského útvaru koordinace evropských projektů Ericha Beneše radnice požádá o dotaci na strategický projekt v listopadu. Zatím jsou náklady vypočítány na 500 milionů. „Dotace 80 milionů je současný limit podle indikátorů, k nimž se republika zavázala. Teď ještě probíhají jednání s Evropskou komisí o zjemnění indikátorů i o prodloužení termínů. Máme trochu jinou situaci, než byla v covidu, protože je válka na Ukrajině. Jednání probíhají, ale na to se nemůžeme spoléhat, takže zatím de facto jistých je 80 milionů korun," konstatoval.

Podle Beneše by vzhledem k celkové ceně stavby a nižší výši dotaci neměl být se získáním dotace problém. Bude ale záležet i na tom, kolik projektů z Česka se přihlásí. Může se stát, že MPSV podmínky dotace zmírní nebo zvýší žadatelům dotační podíl. Ministerstvo chce alokaci vyčerpat a potřebuje, aby se přihlásil dostatek projektů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky dům pro seniory, polyfunkční dům, David Šlouf, městská část Slovany, Plzeň, dotace, Plzeň 2-Slovany, domov, projekt, Lomy, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, ODS, ruská invaze na Ukrajinu, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň vybuduje asi za 500 milionů dům pro seniory se 62 lůžky v městské části Slovany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.