Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňská zoo chová jako jediná zoo v Česku kolibříky

Plzeňská zoologická zahrada získala do své expozice tři kolibříky Amaziliiny. Drobné ptáčky, kteří dorůstají hmotnosti pěti gramů a velikosti 11 centimetrů, chová zoo vůbec poprvé ve své více než devadesátileté historii. V tuzemských zoo jde rovněž o ojedinělý počin, řekl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

"Chov kolibříků je velmi náročný. Naše zoo je získala v závěru roku 2018 z odchovu Weltvogelparku Walsrode v Německu," uvedl. Kolibříci jsou známí tím, že jako jediní ptáci mohou létat pozadu, pozoruhodní jsou také velkou frekvencí mávání křídel, až devadesátkrát za vteřinu.

Návštěvníci je spatří v pavilonu nosorožců ve voliérách v expozici proti vnitřní ubikaci nosorožce Baabua. "Zatím si zvykají na místní prostředí, později budou vypuštěni do velké vnitřní expozice s rostlinami. Expozice byla v loňském roce doplněna vhodnými rostlinami, vzhledem k tomu, že jde o nektarožravé ptáky," doplnil mluvčí.

Kolibříkům se díky jejich často velmi nápadnému zbarvení říká létající drahokamy. Jsou to endemičtí živočichové, kteří se vyskytují jen na americkém kontinentě. Druh kolibříka Amaziliina, který je nyní v Plzni, na rozdíl od svých příbuzných obývá i sušší otevřenou krajinu a také městské parky a zahrady.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Plzeň, zoo, kolibřík, pták, Česko, Martin Vobruba, zahrada, zoologická zahrada, Německo

Plzeňská zoo chová jako jediná zoo v Česku kolibříky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.