Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Babiš se ve Sněmovně obul do Bernarda, ten ho v reakci označil za estébáckého práskače, zloděje a lháře

Za stranu organizovaného zločinu, která má korupci v krvi, označil ve Sněmovně vládní hnutí STAN bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Ve svém projevu zmínil pražskou korupční kauzu Dozimetr kolem bývalého primátorova náměstka za STAN Petra Hlubučka a pořádně se obul i do plzeňského poslance Josefa Bernarda (STAN). Ten mu to ale okamžitě vrátil i s úroky a označil ho za estebáckého práskače, zloděje a lháře.

Babiš se hned v úvodu svého vystoupení pustil do poslance a šéfa vlivného sněmovního rozpočtového výboru Josefa Bernarda. „A máme tady dalšího poslance za STAN, pana Bernarda. Jeho jméno se objevilo například v kauze ovlivňování veřejných zakázek v Ostravě. Bernard byl totiž v kontaktu s lobbistou Martinem Dědicem, který za manipulace s veřejnými zakázkami dostal osm let vězení. Policie se mimo jiné před lety zabývala i zakázkou, ve které se pan Bernard angažoval jako šéf plzeňské Škody. Šlo o případ stavby depa v areálu Škoda Transportation. Ze zakázky tehdy odplulo 160 milionů korun, ale vyšetřování šlo do ztracena. Takže takový životopis je pro Starosty v pohodě, protože předvolbami ho přijali do svých řad,“ uvedl Andrej Babiš na pondělní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.

Na Babišova slova ovšem ostře reagoval poslanec Bernard stylem „na hrubý pytel, hrubou záplatu.“ „Drzost pana Babiše nezná mezí. Opakovaně si mě bere do nevymáchané pusy. Takže pane Bureši, pan Dědič z Ostravy mě kontaktoval jako ředitele Škodovky. Nabízel spolupráci, kterou jsem nepřijal. Ostatně, viděl jsem ho jednou a určitě si s ním netykám jako vy s panem Rittigem,“ napsal Josef Bernard na své sociální sítě.

A pokračoval dál. „Ve Škodovce jsem pracoval 35 let. Jako horizontkář jsem začínal někdy v době, kdy jste začal profesionálně práskat STB. Když jste zfalšoval valnou hromadu a ukradl první firmu, pracoval jsem v těžkém strojírenství a postupně jsem se stal generálním ředitelem. Pak jste bezskrupolózně tuneloval firmy a vyplácíte si každoročně desítky nezdaněných miliónů z korunových dluhopisů. Do Škodovky jste opakovaně posílal kontroly a policii. Vše jste prohrál. Jste estébácký práskač, zloděj, lhář. Mě si do huby neberte,“ varoval svého sněmovního kolegu a předsedu ANO Josef Bernard.

Expremiér Babiš dále ve svém proslovu označil STAN za stranu organizovaného zločinu, která má korupci v genech. Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan se podle Babiše tváří jako "pan čistý", ale je podle něho ze stejného těsta jako Hlubuček a další politici hnutí, o nichž se v souvislosti s různými kauzami mluvilo. „STAN je mafie, která byla tak založená, je to projekt pana Redla," prohlásil Babiš. Podnikatel Michal Redl patří k obviněným v kauze Dozimetr.

Babiš vystoupil jako řečník s přednostním právem v jednání o návrhu programu mimořádné schůze dolní komory ke kauze Dozimetr svolané z podnětu opozičních poslanců. Sněmovna koaliční většinou zřejmě návrh programu zamítne a schůze s názvem „Organizovaný zločin hnutí STAN" se neuskuteční. Za demagogii a propagandu označil Rakušan tvrzení, že STAN je hnutím organizovaného zločinu. Odstoupit z funkce ministra vnitra odmítl.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koláž redakce (FB Josef Bernard/Andrej Babiš)

Štítky STAN, Hnutí STAN, Josef Bernard, Andrej Babiš, Sněmovna, korupce, Starostové a nezávislí, organizovaný zločin, Akce Dozimetr, Petr Hlubuček, ANO 2011, ŠKODA AUTO a.s., Vít Rakušan, Michal Redl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš se ve Sněmovně obul do Bernarda, ten ho v reakci označil za estébáckého práskače, zloděje a lháře  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.