Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zájem o volby "nanečisto" je v Plzeňském kraji žalostný, přihlásilo se pouze 12 škol

Studenti gymnázií, středních odborných škol a učilišť si dnes a v úterý mohou vyzkoušet volby do Poslanecké sněmovny. Na výběr budou mít z politických stran, hnutí a koalic, které reálně kandidují v říjnových volbách. Do akce se v celé republice zapojilo 335 škol. V Plzeňském kraji je zájem velmi nízký a zaujímá nelichotivé předposlední místo v žebříčku. Za ním už je pouze Liberecký kraj.

Nejvíce přihlášených škol ke Studentským volbám je na území Prahy, kde jich projevilo zájem 53. Na druhém místě je Středočeský (34) a Moravskoslezský kraj (34). Nejméně zapojených škol je v Libereckém kraji (11). Pouze o jednu více má Plzeňský kraj.

Studentské volby se konají pravidelně od roku 2010. Smyslem projektu, který organizuje společnost Člověk v tísni, je seznámit studenty s principy demokratických voleb a volebním systémem. Středoškoláci se díky projektu seznamují s tím, jaké jsou předvolební kampaně jednotlivých kandidátů i jak o nich referují média. Zároveň se učí formulovat vlastní názory a následně je obhájit v diskuzi.

Průzkumy potvrzují, že hlasování 'nanečisto' má pozitivní dopad na zvýšení účasti prvovoličů ve skutečných volbách," uvedl ředitel vzdělávacího programu JSNS Karel Strachota, který projekt Studentské volby před 11 lety inicioval.

Volby studenty seznámí s fenoménem dezinformací

V rámci přípravy získali učitelé i studenti materiály včetně dokumentárních filmů. Snímky poukazují na problematiku dezinformací, což je slovo, které je s letošními volbami hodně skloňované. „Dezinformace, konspirační teorie a poplašné zprávy představují přímé ohrožení demokracie, lidských práv a svobod. Mezi dezinformační esa patří hyperpopulističtí, demagogičtí, autoritativní politici, kteří dezinformační a manipulativní obsah mistrně využívají. Vědomé lhaní a manipulace s informacemi sledují určitý cíl. Tím cílem je ovlivnění názorů a postojů lidí a také jejich volebních preferencí,” vysvětluje Strachota.

Podle jeho slov vyvolávají dezinformace v lidech silné emoce jako je strach nebo vztek. „Tyhle negativní emoce pak formují jeho reakci, názor, postoj. Časté je také využívání aktuálních kontroverzních témat nebo různých rozšířených stereotypů, například týkajících se menšin a podobně,” dodal.

Do voleb se mohou zapojit studenti starší 15 let. Školní volby se snaží napodobit ty opravdové. Na místě tak budou hlasovací lístky, volební urny i komise. Krajské a celorepublikové výsledky budou známé v úterý večer. Podrobné informace o projektu a výsledky z minulých ročníků najdete na ZDE.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jsns.cz

Štítky volby, sněmovní volby, Plzeňský kraj, studenti, Studentské volby, Liberecký kraj, volby do Poslanecké sněmovny PČR, projekt, Karel Strachota, Praha, Člověk v tísni, Středočeský kraj, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o volby "nanečisto" je v Plzeňském kraji žalostný, přihlásilo se pouze 12 škol  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.