Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lídrem ANO pro parlamentní volby by měl být v Plzeňském kraji poslanec Jan Volný

Bývalý krajský předseda a zakládající člen hnutí ANO, současný poslanec Jan Volný, by měl být v Plzeňském kraji lídrem ANO pro podzimní krajské volby. Doporučil ho jednohlasně krajský sněm, který zároveň schválil návrh celé kandidátky. Konečné slovo o její podobě bude mít celostátní výbor ANO. 

Z pěti dosavadních poslanců ANO sněm doporučil na kandidátku kromě Volného ještě Kamala Farhana. Z nových tváří se na kandidátce objeví například Hubert Lang ze severního Plzeňska nebo Gustav Vacek z Rokycanska. Mandát už nechtěla obhajovat Miloslava Rutová, sněm na listinu nezařadil například ani bývalou ministryni Karlu Šlechtovou, která v kraji při posledních volbách kandidátku vedla.

Větší strany si už většinou v kraji lídry vybraly. Sázejí převážně na regionálně známé hráče. Druhá vládní stana, ČSSD, si za lídra zvolila lékaře záchranné služby, krajského koordinátora očkování a vysokoškolského učitele Robina Šína. Dosavadní poslanec Václav Votava už nekandiduje. Kandidátku koalice Spolu, do níž se spojily KDU-ČSL, ODS a TOP 09, povede v kraji poslanec, plzeňský primátor a místopředseda ODS Martin Baxa. Prvním zástupcem TOP 09 bude na kandidátce náměstek hejtmanky a bývalý poslanec Marek Ženíšek, za lidovce bude nejvýš na společné kandidátce místostarosta centrálního plzeňského obvodu Stanislav Šec. 

Také další koalice, STAN a Piráti, má už o lídrovi jasno. Bude jím za STAN bývalý hejtman Josef Bernard, na druhém místě je za Piráty Daniel Kůs a třetí současný pirátský poslanec Lukáš Bartoň. Poslanecký mandát bude obhajovat jako lídr kandidátky také Jiří Valenta z KSČM.

Plzeňský kraj má ve Sněmovně 11 poslanců - pět za ANO, dva z ODS a po jednom za ČSSD, Piráty, SPD a KSČM.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Volný

Štítky volby, hnutí ANO, kandidátka, ANO 2011, Plzeňský kraj, Jan Volný, ODS, Česká pirátská strana, ČSSD, Hubert Lang, Gustav Vacek, Miloslava Rutová, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídrem ANO pro parlamentní volby by měl být v Plzeňském kraji poslanec Jan Volný  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.