Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2020: Nekonečný příběh vzniku koalice ve vedení Plzeňského kraje pokračuje dál

O koalici, která bude vládnout příští čtyři roky Plzeňskému kraji, není stále jasno ani po dnešním jednání. ODS + TOP 09 se STAN + Piráty povedou další jednání i v příštím týdnu. Strany diskutují o gescích devíti radních. Rozpory podle žádné z nich nepanují. Vytvoření povolební koalice zbrzdil koronavirus, kterým se nakazil jeden vyjednavač. Zatím vše směřuje ke koalici bez ANO. 

Nejpravděpodobnější je teď povolební koalice STAN + Piráti s ODS + TOP 09, která by měla ve 45členném zastupitelstvu 25 křesel. S vítězným hnutím ANO, které má 12 mandátů, už žádné uskupení jednat nechce. ODS má 11 křesel, STAN a Piráti shodně po sedmi, SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM dva. Ještě před volbami vytvořila koalici ODS s TOP 09, hned po volbách se spojili STAN a Piráti.

"Řekli jsme si, že se v co nejbližší době znovu sejdeme, definitivní termín schůzky není. Ale bude to řádově za dva tři dny," řekl lídr a vyjednavač za STAN a bývalý hejtman Josef Bernard. Podle něj dnes ODS oznámila, že má v pondělí odpoledne zásadní jednání regionální rady o podobě a představách o budoucí koalici.

"Jednání běží. Bavíme se jednak o gescích, jednak o programových věcech. Dnes jsme se dlouho věnovali sušické nemocnici. Nejsou tam rozpory, jenom si vyjasňujeme věci, které chce jedna nebo druhá strana," uvedl hlavní vyjednavač a poslanec za ODS Martin Baxa. Podle něj bude v pondělí setkání krajského vedení ODS. "Už uplynuly tři týdny od doby, kdy jsme se naposledy setkali (v pondělí po volbách). Radu seznámíme s tím, jak jsme v jednáních pokročili," dodal Baxa. Podlě něj budou teď osobní jednání vyjednavačů pokračovat bez prodlev.

"Posunuli jsme se tak o deset procent. Vyměnili jsme si další informace a teď si to každý vezme do svých stranických orgánů a příští týden se zas potkáme. Problémy nebyly," řekl hlavní vyjednavač za Piráty Rudolf Špoták. Podle něj bylo tématem také šíření koronaviru v ČR, takže dnešní jednání bylo spíše obecnější. Podle Špotáka má být koalice na čtyři roky, a proto věří, že čím déle ji budou strany dávat dohromady, tím déle pak bude fungovat. Popřel, že by byl problém v gesci regionálního rozvoje, kterou si mají nárokovat obě uskupení.

"Jednáme teď velmi intenzivně, ať už elektronickou komunikací, a teď jsme opět zahájili jednání face to face, protože už nemáme problém s tím, že by byl někdo v karanténě," uvedl Bernard. Podle něj STAN a Piráti dnes navrhli, že jsou ochotni podepsat memorandum, které stvrdí budoucí koalici. "A detaily, že se vyjednají v době do prvního zastupitelstva. S protistranou to zatím není dohodnuté, ale přesto ho pošleme a budeme chtít, aby se k němu vyjádřili," uvedl.

Rozdělení gescí radních podle Baxy ještě není definitivní. "Vedeme o tom debatu, myslím velmi věcnou a konstruktivní," dodal. Obě uskupení si přes víkend vymění materiály elektronicky a osobně se potkají až po jednání krajského vedení ODS, zřejmě v úterý.

Baxa opět potvrdil, že ODS a TOP 09 nevyjednává s ANO, protože pozici hejtmana jim nabízí jen uskupení STAN a Piráti. ANO podle svého předsedy a vyjednavače Romana Zarzyckého na hejtmanovi stále trvá. V pondělí ale nabídlo ODS a TOP 09 šest míst v budoucí krajské radě.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky volby, Plzeňský kraj, vznik koalice, ODS, TPO09, Piráti, STAN, koalice, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, TOP 09, ANO 2011, Martin Baxa, Josef Bernard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Nekonečný příběh vzniku koalice ve vedení Plzeňského kraje pokračuje dál  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.