Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Vyjednávání o povolebním uspořádání ve vedení Plzeňského kraje hned tak neskončí

Ani 14 dní po volbách obyvatelé Plzeňského kraje neví, jaká koalice bude vládnout na kraji. Do vyjednávání koncem minulého týdne zasáhl koronavirus. Několik členů vyjednávacího týmu skončilo v karanténě. Další kolo jednání o koalici avizovali jeho aktéři na zítra. od 16:00 v sídle krajského úřadu v Plzni. Jednat budou ODS + TOP 09 se STAN a Piráty. Hlavním tématem tříčlenných týmů bude rozdělení gescí budoucích krajských radních. A už dnes je jasné, že nového krajského vedení se nedočkáme ani po zítřejším jednání. A možná ani do konce tohoto týdne.

Nejpravděpodobnější se stále jeví povolební koalice STAN + Piráti s ODS + TOP 09, která by měla ve 45členném zastupitelstvu 25 křesel. S vítězným hnutím ANO, které má 12 mandátů, už žádné uskupení jednat nechce. Ale ani tato varianta rozhodně neni definitivní. ODS společně s TOP 09 získali ve volbách 11 křesel, STAN a Piráti shodně po sedmi, SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM dva. Ještě před volbami vytvořila koalici ODS s TOP 09, hned po volbách se spojili STAN a Piráti.

Vznik nové vlády zbrzdil koronavirus, kterým se minulé pondělí nakazil vyjednavač za TOP 09. Šestičlenný tým tehdy jednal o zdravotnictví, které je podle všech stran stěžejním problémem regionu. Žádný z účastníků nemá zdravotní problémy. "Jsem v karanténě do čtvrtka, tedy deset dnů od kontaktu s člověkem, který byl pozitivní," řekla dnes novinářům poslankyně Ilona Mauritzová z ODS, kandidátka na hejtmanku.

"Teď jsem právě poslal SMS zprávu Josefu Bernardovi, který je lídrem za STAN. Jednání bude pokračovat v úterý v 16:00 hodin na krajském úřadě," uvedl hlavní vyjednavač a poslanec za ODS Martin Baxa. ODS s TOP 09 budou přítomni v redukovaném počtu, protože Baxa bude ve Sněmovně a Mauritzová v karanténě. Zbylí členové týmu tam budou, uvedl. Baxa požádal Bernarda, aby také STAN a Piráti vyslali jen tři zástupce.

"Chceme dále v jednáních pokračovat," uvedl Baxa. Tématem budou hlavně gesce radních. "Když jsme se v pátek neviděli, tak jsme k tomu kolegům poslali komentář a zítra (v úterý) si o tom budou dále povídat," uvedl. Nová vláda kraje podle Baxy ještě v úterý odpoledne určitě dohodnutá nebude, protože na schůzce nebude Mauritzová. Baxa nedokázal odhadnout, zda by mohla být dohoda všech stran uzavřena do konce týdne. Bude záležet na výsledcích úterního jednání. Poté se musí ještě sejít stranické orgány a nutná bude také přítomnost Mauritzové na regionální radě ODS. Mauritzová už by se mohla účastnit všech jednání od pátku.

"Poslali nám (zástupci ODS a TOP 09) nějaký návrh. Chceme (STAN a Piráti) si o tom dnes promluvit," uvedl Josef Bernard. STAN a Piráti navrhli obsazení funkcí radních, ODS s TOP 09 v pátek písemně odpověděli. "Zatím není nic dohodnutého," dodal Bernard. Podle něj ale mezi oběma uskupeními nepanují žádné zásadní neshody. "Nevím, proč to takhle protahují. Myslím si, že už jsme to mohli dávno uzavřít," dodal.

Za průtahy s vyjednáváním o koalici je tentokrát vnitřní pnutí v řadách ODS. Část vlivných členů totiž nesouhlasí s tím, aby ODS šla po volbách do koalice s Piráty a se STAN, což prosazuje krajský šéf, poslanec a primátor Martin Baxa. Někteří členové ODS by preferovali koalici s ANO bez Pirátů a STAN, která by kopírovala povolební uspořádání na plzeňském magistrátu. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky volby 2020, krajské volby, volební výsledky, povolební vyjednávání, koalice, ODS, Starostové a nezávislí, TOP 09, Česká pirátská strana, Plzeňský kraj, volby, Martin Baxa, karanténa, Ilona Mauritzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Vyjednávání o povolebním uspořádání ve vedení Plzeňského kraje hned tak neskončí  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.