Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Třicet let bezvízového styku se SRN si připomněli politici na přechodu v Lískové

Na hraničním přechodu Höll - Lísková na Domažlicku si ve středu regionální politici připomněli 30 let od zavedení bezvízového styku s Německem. Na zrušení vízové povinnosti se v roce 1990 dohodly vlády České a Slovenské Federativní Republiky a Německa a vstoupila v platnost právě 1. července.

Dnes, přesně po 30 letech se paradoxně opět otevírají hranice a padají omezení, která v Evropě v minulých měsících panovala kvůli pandemii koronaviru, řekli náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner (ČSSD) a předseda Krajského zemského sněmu Horní Falce Franz Löffler.

"Poslední týdny a měsíce ukázaly, za jak samozřejmé otevřené hranice považujeme, ale jak snadno o ně můžeme přijít," uvedl Grüner. Teprve zavřené hranice podle něj ukázaly, jak automaticky dnes lidé z obou států volnost pohybu vnímají. Ukázalo se, jak najednou citlivě reagují na to, když kvůli koronaviru nemohli jet do sousední země pracovat, nakoupit, jen tak na výlet nebo za přáteli, což dosud bylo naprosto běžné.

"Třicet let jsme budovali náš společný prostor s podobnou bezpečnostní politikou, kulturou, hospodářstvím. Fakt, že Plzeňský kraj v rámci ČR a Horní Falc v rámci Bavorska mají jednu z nejnižších nezaměstnaností, dokazuje, že jsme příležitosti otevřených hranic využili dobře," konstatoval Löffler. Doufá, že v dalším plánovacím období EU se opět najdou peníze na podporu společných přeshraničních projektů, například na podporu pracovních příležitostí ve vědě, výzkumu a inovacích. Přál by si také, aby oba regiony mohly mít společné zdravotnické standardy a aby se do budoucna už nikdy nemusely hranice uzavírat.

Otevření hranic před 30 lety si velmi dobře pamatuje Stanislav Antoš z Domažlic. "Vzpomínám si, když se otevíraly státní hranice, byl jsem někde vzadu v davu, takže jsem se jím nechal unášet na bavorské území a byl to nezapomenutelný zážitek," řekl současný domažlický místostarosta. Pamatuje si velký dal rozesmátých lidí na české i bavorské straně hranice. "Lidé bez jakýchkoliv dokladů šli někteří pěšky do obce Höll a někteří pokračovali ještě dál a pak se vraceli zpátky. Ta nečekaná volnost byla obrovská," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky bezvízový styk, SRN, hranice, vzpomínka, 30 let výročí, Německo, Ivo Grüner, okres Domažlice, Franz Löffler, pandemie covidu-19, Plzeňský kraj, ČSSD, Evropa, Evropská unie, Stanislav Antoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třicet let bezvízového styku se SRN si připomněli politici na přechodu v Lískové  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.