Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Volba lídra STAN pro krajské volby nikoho nepřekvapila, kandidátku vede Josef Bernard

Překvapení, které není překvapením! Ještě včera se po svém odvolání z funkce hejtmana Plzeňského kraje Josef Bernard vykrucoval a nechtěl prozradit, zda se stane lídrem hnutí STAN pro krajské volby, i když už se o tom mluvilo přes rok. Dnes vedení STAN potvrdilo, že lídrem kandidátky hnutí STAN v Plzeňském kraji bude Josef Bernard.

V pondělí odvolaný hejtman letos v květnu opustil ČSSD. Nevyslyšel přání svých bývalých spolustraníků, aby na funkci rezignoval, ale sám v zastupitelstvu inicioval hlasování o svém odvolání. Pro jeho odvolání nakonec bylo 39 zastupitelů ze 44 přítomných.

„Jednání byla velmi komplikovaná. Připomínám, že půjdeme v koalici, která se neskládá jen ze STAN, takže to nebylo jen o jednání se STAN. Chtěl jsem s tím vyjít ven, až když budeme mít definitivně ujasněno, s kým půjdeme. Zítra budeme kandidátku představovat v Plzni,“ řekl Josef Bernard.

Nabídku, být volební jedničkou u STAN, dostal Bernard od dnes již bývalého lídra kandidátky Starostů a nezávislých Pavla Čížka. Ten je zároveň na kraji náměstkem pro oblast dopravy. Už dříve avizoval, že je ochotný vzdát se prvního místa na kandidátce ve prospěch Bernarda. Sám exhejtman uvedl, že po svém názorovém rozchodu s ČSSD a následném odchodu z řad sociální demokracie dostal nabídky i od jiných politických stran, ale nakonec se rozhodl spojit své síly se STAN.   

Hlavní priority pro Plzeňský kraj vidí lídr STAN Bernard v ochraně životního prostředí a propojení vodárenských soustav či udržení krajských nemocnic. Chce také pokračovat v rozvoji a modernizaci veřejné dopravy.

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček aktuální situaci komentoval tak, že o dohodě mezi Bernardem a STAN o kandidatuře byl informován už před rokem. „Dnes se tato informace potvrdila a ukazuje se, že téměř roční odcházení Josefa Bernarda z ČSSD a jeho dobře míněné rady ČSSD byla předem připravená šaráda, která měla tuto dlouhodobě chystanou změnu dresu ospravedlnit,“ uvedl Hamáček.

Na otázku, zda by si po volbách dokázal představit případné fungování v koalici s ČSSD, Bernard odvětil, že je nutné nedívat se na značky, ale na konkrétní lidi. „Já jsem poznal v politice za čtyři roky velmi mnoho inspirativních lidí, kterých si nesmírně vážím. Ale měl jsem možnost se potkat i s mimořádně odpudivými lidmi. S těmi bych určitě do koalice nešel. Není to o značkách, je to opravdu o lidech, co do týmu radních daná strana, hnutí či spolek nabídne," řekl.

V současné době vládne Plzeňskému kraji koalice ČSSD, ODS, STAN a Koalice pro Plzeňský kraj. V opozici zůstal vítěz voleb ANO, KSČM, TOP 09 a SPD-SPO. Včera oznámila ODS spojení svého zastupitelského klubu s TOP 09. Do krajských voleb také půjdou na společné kandidátce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Josef Bernard, STAN, lídr, krajské volby, Starostové a nezávislí, Plzeňský kraj, ČSSD, koalice, Jan Hamáček, ODS, TOP 09, Pavel Čížek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volba lídra STAN pro krajské volby nikoho nepřekvapila, kandidátku vede Josef Bernard  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.