Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

ODS a TOP 09 mají pro krajské volby v Plzeňském kraji společnou kandidátku. Chtějí zabránit další stagnaci regionu

Ve společné koalici jde do krajských voleb v Plzeňském kraji ODS a TOP 09. Koaliční smlouvu o společné kandidatuře podepsali zástupci krajských organizací Martin Baxa (ODS) a Ilona Jehličková (TOP 09). Lídrem společné kandidátky je čtyřicetiletý současný krajský zastupitel a bývalý rokycanský místostarosta Jan Šašek za ODS. TOP 09 na společné kandidátce vede primář Klatovské nemocnice Richard Pikner. Hlavními tématy koalice bude efektivní správa kraje, kvalitní školství, dostupné zdravotní služby a rozvoj dopravní infrastruktury.

„Do voleb jdeme s cílem vyhrát. A vítězství pro nás bude znamenat, že budeme koalicí, bez které nebude možné složit většinu v krajském zastupitelstvu. Plzeňský kraj a lidé, kteří zde s námi žijí, si zaslouží víc než být jen krajem montoven. Jsem hrdý na to, z jakého kraje pocházím a chci, aby hrdost na svůj kraj cítili i všichni ostatní, kdo v něm žijí. Proto chci lidem v kraji přinést nové příležitosti pro jejich pracovní i osobní rozvoj, stejně jako zajistit dostupnost klíčových služeb pro spokojený život. Ať už se jedná o zdravotní péči, dopravní obslužnost, kvalitní vzdělávání, ale i třeba pocit bezpečí,“ shrnul nejdůležitější body lídr kandidátky Jan Šašek.

Společná kandidatura je pokračováním úspěšné spolupráce z minulých krajských voleb. Koalice se chce po volbách zaměřit na podporu a vytváření podmínek pro investice s přidanou hodnotou jak pro kraj, tak pro jeho obyvatele namísto montoven. Prioritou je také zajištění kvalitního vzdělávání a lepšího propojení soukromého sektoru se středními školami. Koalice také myslí i na zlepšení bezpečnosti jak ve městě Plzni, tak v ostatních, především průmyslových, oblastech Plzeňského kraje či zkvalitňování dopravní infrastruktury. Neméně důležitým tématem je podpora, v současné době upadajícího, regionálního zdravotnictví a rozšíření a rozvoj dostupné zdravotní péče do celého kraje.

„Úpadek regionálního zdravotnictví po dvou letech jeho správy Piráty je bohužel evidentní. Lékařů v kraji ubývá, dostupnost zdravotnické péče, zejména v těch řídce osídlených oblastech kraje, začíná být velmi špatná. To musíme změnit. A tím nemyslím, že to nutně musí zajišťovat kraj. Ale musíme jak lékařům, tak případným soukromým zdravotnickým zařízením, vytvořit takové podmínky, aby do našeho kraje přišli a tu péči našim obyvatelům zajistili. Tyto příklady známe i z jiných krajů a nevidím důvod proč by to nemělo fungovat i u nás,“ popisuje aktuální situaci ve zdravotnictví a své vize na jeho rozvoj Richard Pikner z TOP 09.

Koalice chce vrátit kraji tah na branku

„Plzeňský kraj je skvělé místo k životu. Je naším společným zájmem, aby to tak i zůstalo. ODS a TOP 09 efektivně spolupracují v rámci SPOLU na celostátní úrovni. A je tedy víc než logické, že jsme podobný model upřednostnili i v rámci Plzeňského kraje. Věřím, že budeme úspěšní. Máme vizi, máme plán a víme, jak chceme náš kraj rozvíjet. Myslím, že si všichni přejeme promyšlený a poctivý přístup ke správě kraje a řešení problémů, které náš kraj má. Bezpečnost, zdravotnictví, příležitosti ekonomického rozvoje, to vše bude předmětem naší péče. Chceme na zlepšování těchto oblastí života společně pracovat,” říká ministr kultury Martin Baxa, který je předsedou plzeňské ODS.

„V Plzeňském kraji k sobě máme blízko ve smyslu velmi podobného pohledu na to, jakým směrem chceme kraj směřovat a jak ho rozvíjet. Chceme, abychom správou kraje obyvatelům co nejméně komplikovali život, ale abychom je naopak uměli podpořit v tom co potřebují. Po minulých volbách jsme navíc začali připravovat celou řadu nových projektů, které však po valentýnském puči stojí a současné vedení kraje přešlapuje na místě a nekoná. A to je naším hlavním cílem – vrátit společně Plzeňskému kraji tah na branku,“ komentuje společnou kandidatur předseda TOP 09 Plzeňského kraje Petr Suchý.

„V Plzeňském kraji k sobě máme blízko ve smyslu velmi podobného pohledu na to, jakým směrem chceme kraj směřovat a jak ho rozvíjet. Chceme, abychom správou kraje obyvatelům co nejméně komplikovali život, ale abychom je naopak uměli podpořit v tom co potřebují. Po minulých volbách jsme navíc začali připravovat celou řadu nových projektů, které však po valentýnském puči stojí a současné vedení kraje přešlapuje na místě a nekoná. A to je naším hlavním cílem – vrátit společně Plzeňskému kraji tah na branku,“ komentuje společnou kandidaturu místopředsedkyně TOP 09 Plzeňského kraje Ilona Jehličková.

Aktuálně vede Plzeňský kraj koalice ANO, Pirátů a STAN, hejtmanem je Pirát Rudolf Špoták. Po posledních krajských volbách byla ve vedení kraje koalice složená ze zástupců ODS, TOP 09, Pirátů a STAN. V únoru 2022 ale Piráti vypověděli koaliční smlouvu a po palácovém převratu poslali do opozice ODS s TOP 09. Do vedení kraje se naopak dostalo ANO.  

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Skyva

Štítky koalice ODS a TOP 09, krajské volby, společná kandidátka, Jan Šašek, lídr kandidátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS a TOP 09 mají pro krajské volby v Plzeňském kraji společnou kandidátku. Chtějí zabránit další stagnaci regionu  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.