Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rudolf Špoták povede kandidátku Pirátů do krajských voleb, chce obhájit post hejtmana

Lídrem Pirátů v Plzeňském kraji se pro letošní volby stal současný hejtman Rudolf Špoták. Do čela krajského úřadu usedl v únoru 2022 poté, co Piráti vypověděli koalici, v níž byli se STAN, ODS a TOP 09. Hnutí ANO se následně podařilo prosadit návrh na odvolání celé tehdejší rady, tedy i včetně hejtmanky Ilony Mauritzové (ODS). Špotáka následně poslaly do funkce hejtmana hlasy Pirátů, ANO a STAN. Tato událost neměla v dosavadní historii obdoby.

Lídrem Pirátů v Plzeňském kraji se stal současný hejtman Rudolf Špoták. Straničtí kolegové jej zvolili ve 2. kole primárních voleb. „Jsem rád, že mohu vést kandidátku do letošních krajských voleb.  Za tři roky našeho působení na kraji jsme prosadili spoustu smysluplných věcí a je třeba v tom pokračovat,“ uvedl Rudolf Špoták.

Špoták v primárkách porazil svého protikandidáta, místostarostu centrálního plzeňského obvodu Pavla Šrámka. V prvním kole dostal Špoták 40 hlasů a Šrámek 38, ve druhém kole hlasovalo pro Špotáka 37 členů strany a pro Šrámka 35.

Jako jeden z příkladů zmiňuje ceny jízdného, které jsou v našem regionu jedny z nejlevějších v celém Česku. Jako úspěch uvádí také navýšení dotačních titulů na podporu venkova. „Spustili jsme také rozklikávací online rozpočet Plzeňského kraje, zavádíme on-line platební systém pro veškeré obecní poplatky a služby napříč krajem a v krajských nemocnicích využíváme virtuální realitu pro lepší pooperační rehabilitaci pacientů,“ vyjmenovává hejtman.

Plzeňský hejtman Rudolf Špoták nebude kandidovat na šéfa Pirátů, nikdo ho nenominoval

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták nebude v lednu kandidovat na předsedu Pirátů, nikdo ho nenominoval. Hejtman to oznámil v pondělí. Rozhodnutí členské základny čekal a respektuje ho, ale s ohledem na kraje ho mrzí. Domnívá se, že Praha asi...

Hejtmanem Plzeňského kraje se Rudolf Špoták stal 14. února 2022. Celou událost doprovázely velké emoce. Piráti tehdy opustili koalici se STAN, ODS a TOP 09. Důvodem mělo být obsazení představenstva Klatovské nemocnice, kam podle nich ODS a TOP 09 “na sílu protlačily“ Romana Jurečka. Následně hnutí ANO prosadilo návrh na odvolání celé devítičlenné Rady Plzeňského kaje. Novým hejtmanem se vzápětí stal Rudolf Špoták, pro kterého hlasovali Piráti, STAN, ANO, dva zastupitelé ČSSD a jeden zastupitel za SPD. 

V dosavadní historii kraje se nestalo, že by zastupitelé odvolali celou radu. Celé funkční období v minulosti nedokončili pouze sociálnědemokratičtí hejtmani Milada Emmerová a Milan Chovanec, ti se ale postu hejtmana sami vzdali po svém zvolení do Sněmovny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Rudolf Špoták

Štítky Rudolf Špoták, krajské volby, lídr pro krajské volby, hejtman, odvolání rady kraje

Rudolf Špoták povede kandidátku Pirátů do krajských voleb, chce obhájit post hejtmana  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.