Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Facebooková bitva ministra kultury s primátorem Plzně. Známe jejího vítěze

Do ostrého sporu na téma vzájemného sledování, či nesledování profilů na sociálních sítích se na posledním jednání zastupitelstva Plzně dostal ministr kultury a bývalý primátor Plzně Martin Baxa (ODS) se současným primátorem Romanem Zarzyckým (ANO). Politici se mezi sebou přeli i o to, kdo má více příspěvků na Facebooku. Profily obou pánů, na kterých se prezentují jako politici, proto podrobilo analytické oddělení Plzeňské Drbny náročnému sledování po dobu jednoho týdne, abyste vy nemuseli. A zde jsou výsledky našeho průzkumu. Na úvod, ale přinášíme i celou slovní přestřelku zmíněné dvojice.

„Faulu se kdysi dopustil i ministr Baxa, když tady komentoval četnost mých výstupů na sociálních sítích, což mě donutilo k tomu, abych se podíval na jeho sociální sítě. Za prvé mě nebaví a za druhé tam těch příspěvků má víc než já,“ zahájil hádku primátor Roman Zarzycký. Ten se na sociálních sítích rád vyjadřuje k aktuálním kauzám, ale rád se trefuje i do ostatních a poměrně často sdílí fotky ze svého soukromí a své rodiny. 

Na jeho slova reagoval ministr Martin Baxa. „Já si píšu příspěvky na sociální sítě sám. Je to taková věc, kdy považuji za dobré prezentovat, co v ministerské práci vykonávám. Ti, kteří se v těch sítích vyznají lépe mi řekli, že vy jste si mě na profilu zablokoval. Takže já nevidím, jaké máte vy příspěvky. Nemohu tak hodnotit co a jak píšete, protože nevidím, co tam píšete. Říkám to opět pane primátore, nevěnujte tolik času sledováním profilů jednotlivých aktérů a opozičních zastupitelů. Věnujte se normální, obyčejné komunikaci, mluvení s lidmi a se spolupracovníky. Je to užitečnější pro obě strany a zejména užitečnější pro správu našeho města,“ uvedl Baxa.

To si ale primátor nenechal líbit. „Mohu veřejně slíbit, že dám do svého postu několik fotografií o tom, kdy mě Martin Baxa sleduje v příbězích jako jeden z prvních. Mám jich určitě pět až sedm uložených, najdu je. Exkurz o tom, jak jsou zablokované sítě je lichý, neboť Martin Baxa je vždy mezi prvními třemi, kteří „stalkují“ můj profil,“ prohlásil Zarzycký

PONDĚLÍ

Začátkem pracovního týdne nás ministr kultury hned z rána informoval o smrti legendárního filmového střihače Aloise Fišárka, který se pyšnil šesti Českými lvy. V dopoledních hodinách sdílel Martin Baxa tip na podcast Národního památkového ústavu. Dopoledne ještě stihl přidat příspěvek o regionálním sněmu ODS na Vysočině. Odtamtud se přesunul k Brnu, kde navštívil areál kláštera u Tišnova. Večer zakončil fotografií z Mezinárodního operního a hudebního Festivalu Janáček Brno.  

Primátor Roman Zarzycký odstartoval den s humorem. Jako první příspěvek sdílel svoji fotku, kde sedí za harfou s přáním, ať je tento pracovní týden „brnkačka“. V podvečerních hodinách zveřejnil další fotografii, na které je s generálním ředitelem evropské divize společnosti Panasonic Hiroshim Komatsubarou a obchodním ředitelem Radkem Vachem. Společně řešili novou továrnu i podporu sportu.

ÚTERÝ

Úterý odstartoval Baxa časně a už v 5:54 sdílel video s ministrem dopravy Martinem Kupkou, který v České televizi řešil téma kamionové dopravy. V dalším příspěvku se ještě ohlédl za návštěvou operního a muzikálového festivalu. V dalším postu připomněl 90. narozeniny Zdeňky Mašínové, dcery generála Josefa Mašína popraveného nacisty a sestry protikomunistických odbojářů Ctirada a Josefa. Posledním dopoledním příspěvkem byla informace o jednání Státního fondu kultury. Předposledním oznámením byl přesdílený příspěvek z profilu premiéra Petra Fialy (ODS), který se zúčastnil česko-keňského obchodního fóra v Nairobi. A konečně poslední informace referuje o zahájení 10. ročníku středoevropského festivalu 3Kino FilmFestu.

Ale zpět do Plzně! Na profilu primátora se hned ráno dozvídáme, že jeho dceři je právě dnes šest let. Tak vše nejlepší! Další příspěvek už je poněkud akčnější a týká se velkého cvičení hasičů a záchranářů v areálu plzeňského pivovaru. Cílem akce bylo také otestovat systém varovných SMS, které měly přijít lidem, kteří se pohybovali poblíž areálu. Úterý zakončil primátor večerní fotografií z náměstí Republiky, kde je zachycena věž katedrály i budova radnice.

STŘEDA

Ve středu se ministr na své poměry poněkud krotil a pochlubil se jen třemi příspěvky. Pozvánkou na přednášku o romské kultuře, videem z premiérovy návštěvy Etiopie a fotografií ze zahájení festivalu Prague Sounds.

Plzeňský primátor se na svém profilu rád strefuje do opozičních zástupců z řad ODS, a to nejen na regionální úrovni. Tentokrát svůj šprým nemusel moc dlouho pilovat. „Otázka za dva Fialáky. Která Nutella je z Brna a která z Německa?“ ptá se Zarzycký. O co šlo snad ani nemusíme rozebírat. Druhým a posledním příspěvkem byla opět fotka primátora. Tentokrát pózuje se svými kolegy, jelikož plzeňský magistrát získal ocenění nejpřívětivějšího úřadu v kraji.

ČTVRTEK

Čtvrtek je na obou stranách vyrovnaný a oba pánové sdíleli totožně po čtyřech příspěvcích. Ale nebojte, vezmeme to stručně. Baxa: video z tiskovky o konsolidačním balíčku, předání medaile Artis Bohemiae Amicis, připomínka vypálení synagogy v Nýřanech a odkaz na video, na kterém Martin Baxa řeční ve Sněmovně.

Tři ze čtyř postů primátora informují o tom, že měl na radnici návštěvu. Do Plzně dorazili zástupci stínové vlády a jednání s Havlíčkem a Schillerovou se účastnil i hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti). Poslední večerní příspěvek je fotografie Zarzyckého, kde se raduje, že Viktorka porazila Dinamo Záhřeb.

PÁTEK

Konec pracovního týdne zahájil Baxa sdíleným příspěvkem premiérovy návštěvy Ghany. Druhým příspěvkem už je selfíčko z představení v Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde kulaté výročí slavila česko-bavorská firma. V posledním příspěvku vzpomněl na legendu českého humoru Miroslava Horníčka, od jehož narození uplynulo v pátek 105 let.

Na profilu pana primátora slavila ráno úspěch fotografie katedrály a letícího záchranářského vrtulníku a odpoledne jsme se dozvěděli, že dceři uspořádali oslavu narozenin.

VÍKEND

Na sobotní datum připadal Den veteránů a podle toho vypadaly facebookové profily obou pánů. Martin Baxa zveřejnil fotografie z pietního aktu v Plzni a posléze sdílel příspěvky premiéra Petra Fialy a předsedy Senátu Miloše Vystrčila, oba na toto téma. V neděli se podělil o vzpomínku na zesnulého Karla Schwarzenberga. „Karla Schwarzenberga jsem měl moc rád a velmi bych si přál, aby zůstal v paměti nás všech nejen jako vynikající politik, ale i jako člověk se zcela mimořádnými zásluhami o českou kulturu," napsal ministr.

Roman Zarzycký přidal na Facebook svoji fotografii s vlčím mákem, ještě během dopoledne nezapomněl zveřejnit jízlivou poznámku směrem k TOP 09 a jejímu zvolenému předsednictvu. „Gratuluji Markétě Pekarové Adamové k obhajobě postu šéfky TOP 09 a přeji jí a jejím kolegům hodně štěstí při zdolávání 5% hranice. Po dnešním sněmu to nebude lehký úkol,“ napsal a přidal vychechtaného smajlíka.

A jaký je tedy konečný výsledek týdenního sledování? Co do počtů příspěvků jednoznačně vítězí Martin Baxa, a to poměrem 25:15. Při našem týdenním monitoringu jsme nečerpali ze soukromých profilů obou pánů, ale z těch, kterými se veřejně prezentují jako politici. Rozdílnost není jen v počtu přidaných příspěvků, ale i v množství sledujících. Ministra kultury sleduje 6,2 tisíce lidí, primátor má sledujících 8,1 tisíce. Na příspěvky Romana Zarzyckého narazíte i v mnohých skupinách jako jsou Plzeňáci, Lochotín nebo Výlety po Plzeňském kraji.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Baxa, Roman Zarzycký

Štítky politika, hádka na zastupitelstvu, sociální sítě, politici na sociálních sítích, Martin Baxa, Roman Zarzycký, ministr kultury, primátor Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Pan Baxa si potřebuje zesílit pocit důležitosti a tedy i sledování veřejností. Proč jinak by nosil tak rád někdy i nevhodně k obleku voleného motýlka?

Úterý, 14. listopadu 2023, 08:55Odpovědět

Petra Auberová

Petr Bajza coby vypravěč řka: "Toto je pan Fajst. Penzista. Předtím byl pokladníkem v záložně a jelikož teď nemá nic na práci, tak otravuje." Citát z knihy Karla Poláčka.

Středa, 15. listopadu 2023, 13:23Odpovědět

Karel Poláček

Ta ulice v Paříži - Rue Auber - se jmenuje podle vás?

Sobota, 25. listopadu 2023, 13:54Odpovědět

Petra Auberová

Analytický tým Plzeňské drbny opomněl fakt, že na skupiny Plzeňáci a jim podobné si může nesdílet kdo chce, co chce. Proto zmíněný faktor je lichý. Když se podívám nikoliv na kvantitu příspěvků, ale na obsahovou stránku, od primátora Zarzyckého se dozvídáme, co měl k snídani, jaké měl ráno či kolikáté narozeniny dcery slaví. Z pohledu jeho práce tedy naprosto nicneříkající informace. PA

Pondělí, 13. listopadu 2023, 14:15Odpovědět

Facebooková bitva ministra kultury s primátorem Plzně. Známe jejího vítěze  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.