Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bývalá hejtmanka a ministryně Milada Emmerová opouští po 30 letech ČSSD, spolustraníci to považují za zradu

Bývalá ministryně zdravotnictví a hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová opouští po zhruba 30 letech ČSSD. Oznámila to v dopise, který zaslala městské organizaci strany v Plzni. Vadí jí mimo jiné chování krajského předsedy sociálních demokratů Ivo Grünera. Někteří spolustraníci považují odchod Emmerové za zradu.

Lékařka Milada Emmerová byla v letech 2004 a 2005 ministryní zdravotnictví. Od listopadu 2008 do června 2010 stála v čele Plzeňského kraje a byla první českou hejtmankou. Členkou ČSSD se stala v roce 1994.

Plzeňský kraj nyní vede koalice Pirátů, STAN, ANO a hnutí PRO Plzeň. Emmerová ale loni dostala od Josefa Bernarda (STAN) nabídku být předsedkyní kontrolního výboru. Grüner, který byl tehdy předsedou zastupitelského klubu ČSSD, ale pak podle ní svolal krajské předsednictvo strany, které nabídku nepodpořilo.

Tehdejší šéf krajského předsednictva Martin Zrzavecký míní, že Grüner postupoval správně. "Zachoval se tak, jak měl - přišel s tím na krajské předsednictvo, bavili jsme se o tom a nepodpořili jsme to, protože strana nebyla oficiálně oslovena," řekl pro MfD. Podle něj neměla být oslovená Emmerová, ale strana, která by ve svobodném hlasování sama vybrala nejvhodnějšího kandidáta. Zrzavecký považuje odchod Emmerové za zradu, protože stranu opouští v době, kdy má ČSSD na celorepublikové úrovni preference pouze kolem pěti procent.

Emmerová v dopise, který má MfD k dispozici, zmínila právě Grünera jako jeden z důvodů svého odchodu. "Byl bohužel zvolen krajským předsedou, což mě utvrzuje v tom, že situace ČSSD v Plzeňském kraji je skutečně žalostná. Jeho chování na veřejnosti směrem ke mně je nepřístojné a budí pozornost minimálně nejen krajských zastupitelů a úředníků Krajského úřadu Plzeňského kraje. To opravdu nemám zapotřebí...," uvedla.

Emmerová se narodila 4. listopadu 1944 v Plzni, kde také vystudovala Lékařskou fakultu UK. Od roku 1967 pracuje v plzeňské fakultní nemocnici. Působila také jako lektorka a examinátorka v pražském Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Před listopadem 1989 byla 22 let členkou KSČ.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Vaiz, Plzeňský kraj

Štítky Milada Emmerová, odchod z ČSSD, ČSSD, Milan Grüner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Český politický život je plný takových politických turistů. Dokud to něco nese, je věrnost aktuální straně pevná, jakmile to nenese co dříve, už se spěchá do náruče jiného politického subjektu, který je ještě perspektivní.

Sobota, 27. května 2023, 09:09Odpovědět

Bývalá hejtmanka a ministryně Milada Emmerová opouští po 30 letech ČSSD, spolustraníci to považují za zradu  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.