Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nejsem fanda Gigafactory, říká plzeňský radní Daniel Kůs

PR článek

Gigafactory neboli „Gigabaterkárna“ je něco jako Lochnesská příšera. Všichni o ní mluví, ale nikdo o ní nic jasného neslyšel a nikdo ji neviděl. Naprostou katastrofou je od začátku množství informací o tomto projektu a také komunikace. Gigafactory se jeví jako vlajková loď ODS a jejich lobbistů. O tom se sice moc nemluví, ale jsou to oni, kdo jsou největšími zastánci projektu tzv. Gigafactory v Líních u Plzně, konstatoval Daniel Kůs.

Centrální versus komunální pohled na Gigafactory

„Jsem schopen pochopit zájem vlády na tom, aby strategická investice v řádu desítek miliard korun zůstala v České Republice. Je nutný ale i oponentní pohled na celou věc, který jako zástupce zvolený za občany Plzně zastávám a nejsem v tom zdaleka sám. Jsem povinnen chránit a zastávat zájmy Plzeňáků. Před volbami jsem říkal, že budu vždy lidem naslouchat, tak se k nim teď přeci nemohu otočit zády. Navíc na základě informací, které mám a jak jsem již řekl, není jich mnoho, nejsem vůbec přesvědčený o prospěšnosti a přínosech tohoto projektu pro občany Plzně, přilehlých aglomerací a vůbec našeho kraje. A bez dalších informací, které by dokazovaly opak mého přesvědčení, si vůbec nedovedu představit být pro,“ říká nekompromisně člen vedení města Plzně Daniel Kůs (Piráti).

Dopad na bezpečnost Plzeňáků a životní prostředí

Z toho mála co ale již víme si můžeme shrnout  pro a proti.
Pro: Obrovská investice v řádu desítek miliard korun pro Českou Republiku. Podpora páteře našeho průmyslu, tedy Automotive, který zajisté dozná přelomových změn.

Proti: Kraj má téměř nulovou nezaměstnanost a budou tedy zapotřebí tisíce pracovníků, zejména agenturních, jako dosud téměř vždy z východní Evropy. Co to udělá s bezpečností Plzeňáků asi nemusím říkat. Všem je to jasné.

Takto obrovská továrna potřebuje stejně obrovské množství vody. Kde je vezme? Naše městská vodárna se vyjádřila, že od ní by to kapacitně nešlo. Nebo šlo? Všechno asi jde, když se chce, ale riskovat s vodou není vůbec žádná legrace.

Na území zamýšlené fabriky nyní stojí letiště, které by muselo být zlikvidováno.

Není dopadová studie, nevíme s jakými nebezpečnými chemikáliemi se zde bude manipulovat a jaké se zde budou skladovat. Nevíme, jaký celkový dopad na životní prostředí by to nakonec mělo.

Co bude dál?

„Minulý týden jsme na Zastupitelstvu města Plzně přijali usnesení, které nám jako vedení města ukládá na základě dostupných informací nesouhlasit se záměrem výstavby Gigafactory v Líních u Plzně a k získání informací o tomto projektu. Jsem celkem smutný z toho, že klub ODS, TOP 09 a KDU-ČSL toto usnesení nepodpořil a ukázal, na čí straně stojí. A strana občanů Plzně to bohužel není," zdůraznil Kůs

„Málokdo ví, že po tak velkém humbuku kolem této věci ještě ani nepadlo finální rozhodnutí ze strany VW. Možná to ani neodsouhlasí jejich valná hromada a nebude co dál řešit. Pokud se ale stane opak, tak je nutné se připravit na enormní centrální tlak, který bude chtít prosadit výstavbu Gigafactory na sílu. V takovém případě bude nutné se buď připravit na tvrdý souboj, nebo z toho „vyždímat“ pro naše občany naprosté maximum a snažit se prosadit co nejvíce záruk a nebo obojí. Byl jsem se v Líních podívat a jsem pro zachování letiště. Doufám, že projekt nakonec nebude a letiště se podaří zachránit,“ uzavírá radní Plzně Daniel Kůs.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Gigafactory, Daniel Kůs, projekt Gigafactory, letiště Líně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejsem fanda Gigafactory, říká plzeňský radní Daniel Kůs  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.