Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výrazná regulace hazardu, slevy v MHD, stavba bytů. Nové vedení Plzně představilo své priority

Jedenáct členů má mít podle návrhu nová Rada města Plzně, která se bude 18. října ucházet o mandát zastupitelů. Primátorem by se měl stát Roman Zarzycký (ANO). V radě dále zasednou tři náměstci a sedm radních. ANO má mít v radě pět členů, po dvou pak Česká pirátská strana, STAN a PRO Plzeň.

Deset členů bude pro svoji funkci uvolněno, jeden radní ji bude vykonávat jako neuvolněný. Ze současných čtyř náměstků primátora se jejich počet snižuje na tři. Z 15 na 13 se také sníží počet jednotlivých komisí a výborů. Na post prvního náměstka primátora pro oblast technickou je navržen Pavel Bosák (Piráti), Lucie Kantorová (ANO) se stane náměstkyní primátora pro oblast školství a cestovního ruchu. Tento resort vedla v končící radě města z pozice radní. Náměstkem primátora pro oblast dopravy a životního prostředí má být Aleš Tolar (STAN).

„Chceme, aby byla Plzeň moderní západoevropské město, město chytré, zelené, energeticky soběstačné a také bezpečné,“ řekl Roman Zarzycký. Ekonomický resort zůstane v kanceláři primátora. Budu mít dohled na ekonomiku. Pravděpodobně ještě v následujících dvou měsících budu sestavovat jak rozpočet kraje, tak i rozpočet města. Připravím strukturální návrh rozpočtu kraje na rok 2023 plus střednědobý výhled. Potom resort ekonomického náměstka Plzeňského kraje předám některému z kolegů a rezignuji. Může to být přelom listopadu a prosince, nebo to zvládneme už listopadu,“ vysvětlil Roman Zarzycký, který aktuálně zastává dva klíčové posty ve vedení města i kraje.

Mezi všemi čtyřmi subjekty, které tvoří budoucí koalici ve vedení města, již byla podepsána koaliční smlouva. V ní jsou obsaženy priority z jednotlivých oblastí, v nejbližší době budou představeny. Mezi klíčové patří podle Romana Zarzyckého oblast bezpečnosti, výstavba nových bytů, podpora sociálního a dostupného bydlení, podpora inovací. „Máme také shodu na tom, že necháme pro rok 2023 zastropovány ceny tepla, vodného, stočného, nájemního bydlení, odpadů,“ uvedl Roman Zarzycký.

Diskutovat se v novém vedení bude například o budoucích slevách v MHD. „Všichni si pamatujete, že já jsem říkal, že bychom chtěli mít pro cestující do 18 let a od 65 let zdarma. Máme v tom částečnou shodu a budeme to ještě řešit. Budeme chtít také mluvit o těch problematických jednočlenných hlídkách městské policie. S vedením městské policie chceme mluvit i o tom, proč nám odcházejí strážníci. Já mám ještě jeden nesplněný sen a to je výrazná regulace hazardu ve městě. Pořád mám v hlavě nulovou toleranci pro hazard, Ale jsem si vědom toho, že z toho má město určité příjmy. Bude to jedna z priorit, kterou chci řešit,“ vysvětlil Zarzycký.

O návratu individální dopravy na Americkou se bude jednat 

Shoda napříč novým vedením města panuje na nezasypání Rondelu do doby dokončení obou silničních okruhů, západního i východního. Jako otevřené téma zatím zůstává znovunavrácení individuální automobilové dopravy na Americkou ulici. „O tom se ještě budeme bavit. Nový náměstek pro dopravu je toho názoru, že by tu část Americké chtěl nechat uzavřenou. Ostatní partneři se zatím domnívají, že správnější je tu zónu otevřít. Zadáme si na to nějakou studii, spočítáme skutečné náklady, které při té ceně silové elektřiny budou zřetelnější. Dříve tam docházelo ke zpožďování MHD o 8 až 12 minut. To je třeba spočítat a přijít s řešením, aby nevznikaly kolony vozidel od Belánky a na Klatovské. Než mě náměstek pro dopravu přesvědčí o opaku, tak si myslím, že by to bylo lepší Americkou opět otevřít,“ konstatoval budoucí primátor.

Redakce Plzeňské Drbny se zajímala o to, zda nové vedení města bude chtít zachovat letiště v Líních. „Nikdy jsem nebyl proto, aby se letiště v Líních rušilo. Máme tu výhodu, že město Plzeň bude významným účastníkem stavebního řízení, pokud by ta situace nastala. Zatím nemáme od vlády odpověď na to, zda je či není to letiště strategické. Tam to celé začíná. Můj názor je takový, že město Plzeň nebude podporovat rušení letiště v Líních. Pokud by se tam stavěla továrna Gigafactory, tak máme poměrně zásadní nástroj to eliminovat. A to je, že Gigafactory by se musela výrazně chladit. Chladila by se kapacitně významným podílem z vodárny, která je městskou firmou. A máme tedy nástroj, jak toho lze nedosáhnout. Já jsem proti,“ řekl Zarzycký.

Budoucí první náměstek primátora Pavel Bosák zdůraznil, že nové vedení města chce samozřejmě dotáhnout započaté investice. „Velký důraz budeme klást na bydlení. Tam chceme realizovat ty započaté stavby, které jsou ve fázi rozpracovaných projektů a studií. Budeme se věnovat vodohospodářské infrastruktuře. Tam jsou nastartované projekty vodárenských souborů. Je realistické v Plzni vybudovat v nejbližších letech 400 nových bytů. Dokážu si představit, že jich může být i 600. Nabývání bytů nemusí být jen naší vlastní výstavbou a rekonstrukcemi, ale také získávání určitého množství bytů od potenciálních developerů z lokalit, které jim město prodalo nebo se bude prodávat,“ uvedl Pavel Bosák.

Přestože by měla mít nová rada 11 členů oproti stávajícím 9 členům, nezatíží to podle Romana Zarzyckého rozpočet města, počet placených funkcí zůstane stejný. Sníží se totiž počet náměstků ze čtyř na tři, jeden člen rady i klíčového výboru bude neuvolněný. Klesne také počet komisí, a to z 15 na 13, stejně tak se sníží počet členů v komisích z 15 na 13. Kontrolní výbor by měla získat opozice, šéfem finančního výboru zůstane Jindřich Blažek (ANO), v čele výboru pro zadávání veřejných zakázek by měl být Petr Náhlík (STAN), a to jako neuvolněný.

V budoucí Radě města Plzně by měli zasednout:
Roman Zarzycký (ANO) – primátor včetně odpovědnosti za oblast ekonomickou
Pavel Bosák (Česká pirátská strana) – 1. náměstek primátora pro oblast technickou
Lucie Kantorová (ANO) – náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu
Aleš Tolar (STAN) – náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí
Eliška Bartáková (ANO) – radní pro oblast kultury a památkové péče
Světlana Budková (STAN) – radní pro oblast dostupného a sociálního bydlení
Vlastimil Gola (ANO) – radní pro oblast nakládání s majetkem a správu majetkových účastí města Plzně
Daniel Kůs (Česká pirátská strana) – radní pro oblast Smart city a podporu podnikání
Tomáš Morávek (PRO Plzeň) – radní pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy
Jiří Šrámek (ANO) – neuvolněný radní pro sociální záležitosti a aktivní život seniorů
Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň) – radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš, Martin Pecuch

Štítky nová rada města, Rada města Plzně, Roman Zarzycký, Americká třída, Plzeň, ANO 2011, rada, Starostové a nezávislí, hazardní hra, městská hromadná doprava, Česká pirátská strana, Pavel Bosák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrazná regulace hazardu, slevy v MHD, stavba bytů. Nové vedení Plzně představilo své priority  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.