Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Byty, parkování nebo soláry… Vize Pirátů pro Plzeň budoucnosti

PR článek

Plzeňský pirátský program není jen o boji s korupcí a kmotry. Zároveň s tím plánují město úspěšně rozvíjet a zlepšovat kvalitu života všech generací. V jejich programu najdeme osvědčené recepty i originální nápady. Pod vedením lídra, Pavla Bosáka, hodlají z Plzně udělat skutečné ‘smart city’, tedy chytré, a přitom elegantní město, kde nestačí jen lít beton bez invence nebo stavět věže z kontejnerů. Chtějí začít opravdu tvořit funkční a přitom atraktivní prostředí pro každodenní život Plzeňáků.

Byty, byty, byty…

S využitím dotací z Ministerstva pro místní rozvoj, které spravuje předseda strany Ivan Bartoš, se Piráti chystají nastartovat výstavbu a rekonstrukci stovek nových nájemních bytů. Ze seznamu městských nemovitostí určených k prodeji chtějí vyjmout všechny pozemky vhodné k vlastní výstavbě. Bude-li se pozemek přeci jen prodávat, budou trvat na tom, aby developer poskytl část bytů městu k pronajímání. Vznikne také program na podporu družstevního bydlení, což je jedno z hlavních témat Olgy Richterové, místopředsedkyně sněmovny za Piráty.

Více parkování

Nedostatek parkování na sídlištích plánují Piráti řešit přístavbou podlaží nad stávající parkoviště za použití lehkých, modulárních konstrukcí. Příprava na takovou stavbu je jednodušší než u velkých parkovacích domů. Jedno parkovací patro navíc zdvojnásobí kapacitu parkoviště, ale nestíní okolním budovám.

Vzhledem k tomu, že není možné rozšiřovat parkoviště na úkor zeleně, vidí Piráti další možný prostor pod betonovými sportovišti. Tenisová a basketbalová hřiště mohou být “podsklepena” přidáním polo-zahloubeného parkovacího patra.

Bezpečně po cyklostezkách

Roztříštěná a zmatečná síť cyklostezek se podle Pirátů musí urychleně propojit. Kde to nejde stavebně, pomůže výrazné značení na vozovce. Barvou na vozovce znázorněné cyklopruhy pomohou orientaci v komplikovaných místech a vymezí bezpečný prostor pro cyklisty.

Dostupný internet, úřady jako e-shop

Piráti plánují centralizovat online služby města do jednoho přehledného portálu. Z pohodlí domova bude možné si online vyřídit všechny žádosti nebo povolení, zaplatit poplatky a využívat služby úřadů jako přes e-shop. Registrace do školek bude spravedlivá a plně elektronická.

Město navíc pokryje hustá síť hotspotů, aby se k internetu mohl jednoduše dostat každý občan.

Úspora pro domácnosti díky sdíleným solárům

Cílem Pirátů je vytvořit program, v rámci kterého město pomůže občanům spojit síly a získat dotaci k vybudování sdílených fotovoltaických elektráren. Takováto komunitní energetika může pokrýt až 70% spotřeby domácností.

Plánování s vizí

Podle Pirátů je smutné, že v Plzni nevzniká světová a nadčasová architektura. Turisté se fotí u stejných dominant, jako před 100 lety. Staví se jen na nízkou cenu a bez nápadu. To chtějí Piráti změnit. Každý městský projekt je třeba vnímat jako příležitost. Například opravu KD Peklo lze pojmout odvážně a tvořivě. Piráti navrhují využít okolní prostranství, a ve spolupráci s památkáři doplnit historicky hodnotné části moderní a citlivou dostavbou. Oblast kolem Pekla, nového divadla a Sadů Pětatřicátníků se tak může začít proměňovat v novou, kulturní čtvrť propojenou se zbytkem centra.

Piráti jsou si vědomi náročnosti některých projektů. Podle nich je ale lépe plánovat odvážně a hledat způsoby, než se držet při zdi a dosáhnout podprůměrných výsledků. „V Americe je známé rčení ‘dream big’, nebo-li měj velké sny. Já věřím, že Plzeňáci nám dají šanci posunout tohle město dál a proměnit tyhle velkorysé plány v realitu,” uzavírá Pavel Bosák.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Zadavatel/Zhotovitel - Piráti Plzeňský kraj

Štítky Piráti, volby 2022, Pavel Bosák, kandidát na primátora, Plzeň, parkování, Česká pirátská strana, Ivan Bartoš, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Olga Richterová, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byty, parkování nebo soláry… Vize Pirátů pro Plzeň budoucnosti  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.