Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Tylovo divadlo v nové sezoně uvede 11 premiér, vstupné zatím nezdraží

Divadlo J. K. Tyla v Plzni chystá pro diváky v nadcházející sezoně 11 nových inscenací, tři obnovené premiéry oblíbených pohádek i návrat dvou velmi populárních titulů. I přesto se jedná o méně premiér než v jiných letech. Na vině je koronavirus, který v minulých letech uzavřel divadla a soubory teď dohrávají již nacvičené hry. Vedení divadla zároveň uvedlo, že kvůli vyšším cenám za energie zatím nebude zdražovat vstupné.

Velké divadlo oslaví 27. září 120 let od slavnostního otevření.Tuto událost připomene výstava, který návštěvníky provede historií divadla i zajímavostmi ohledně jeho vzniku. Výstava potvrdá až do konce roku.

Činohra uvede v říjnu dvě premiéry. Diváci se budou moci na Nové scéně těšit na divadelní zpracování slavného humoristického románu Klapzubova jedenáctka, který vyšel přesně před 100 lety. Malá scéna nabídne hru Jednou hole, jednou na nože. Jedná se o dynamickou hru o čtyřech postarších dámách, jež čelí obvinění z napadení ministryně sociálních věcí. V obnovené premiéře divadlo uvede detektivku Past na myši.

Na Malé scéně činohra uvede divadelní rekonstrukci vraždy agenta Alexandra Litviněnka Příliš drahý jed. Dále nabídne drama Julia Zeyera Radúz a Mahulena „Celou sezónu uzavřeme červnovou premiérou sarkastické historické hry Libertin vyprávějící o Johnu Wilmontovi, prolhaném příteli anglického krále Karla II., jenž se proslavil zesměšňováním anglické šlechty,“ uvedla šéfka činohry Apolena Veldová.

Unikátním systémem zvukové techniky s umělým dozvukem se pyšní Nová scéna Divadla J. K. Tyla v Plzni

Naprosto unikátním systémem umělého dozvuku se nově může pyšnit Nová scéna Divadla J. K. Tyla v Plzni. Špičková zvuková technika se tam instalovala během divadelních prázdnin. Jedná se o vůbec první takto komplexní instalaci na světě, která...

Operní soubor nabídne Smetanovu operu Dalibor či opomíjenou Dvořákovu Armidu. „Uvedení Armidy bude výsledek spolupráce s jedním z nejprestižnějších evropských operních festivalů v irském Wexfordu, kde Armida bude představena v limitované sérii ještě v listopadu tohoto roku,“ zdůrazňuje šéf souboru Jiří Petrdlík. Poslední premiéra opery bude slavný titul Candide od Leonarda Bernsteina, autora nesmrtelné West Side Story.

Muzikál myslí na malé i velké diváky. Nabídne také díla, která mají u diváků velký ohlas a představení bývají hned vyprodaná. Jde například o tituly Do noha!, Billy Elliot, Sweeney Todd nebo Elizabeth, které během sezony většinou dojdou k derniérám. Ve světové premiéře naopak uvede soubor muzikál Kozí válka.

„S hlavním hrdinou příběhu, pubertálním Vaškem, diváci prožijí klukovské války a radosti i starosti obyvatel vesnice, kterou poznamenaly jak události během nacistické okupace, tak i demarkační linie rozdělující vesnici na dva odlišné tábory osvoboditelů,“ přibližuje děj novinky šéf souboru Lumír Olšovský a dodává, že děj muzikálu vychází z osobních zkušeností a zážitků samotného autora, jímž je Václav Bárta starší.

Baletní soubor připravuje slavného Louskáčka i světovou premiéru Ferdinand a Filipína, který vypráví příběh zakázané lásky Ferdinanda II. Tyrolského a Filipíny Welserové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadlo J. K. Tyla

Štítky kultura, divadlo, DJKT, cena předplatného, divadelní premiéra, muzikál, činohra, premiéra, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Plzeň, Ferdinand II. Aragonský, Filipína Welserová, Václav Bárta, Bolšoj těatr, Leonard Bernstein, Alexandr Valtěrovič Litviněnko, Swe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tylovo divadlo v nové sezoně uvede 11 premiér, vstupné zatím nezdraží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.